Vattenkrisen lockar företag till Gotland

Bristen på grundvatten gör att ett företag som hjälper fattiga länder att rena sitt dricksvatten nu vill etablera sig på Gotland. Ägaren Staffan Sandström vill starta tillverkning, men också skapa ett kunskapscenter på ön.

Haiti. Det var katastrofen för fem år sedan som gav Staffan Sandström idén. Nu vill han göra Gotland till kunskapscenter för vatten.

Haiti. Det var katastrofen för fem år sedan som gav Staffan Sandström idén. Nu vill han göra Gotland till kunskapscenter för vatten.

Foto: Henrik Radhe

Vatten2017-07-08 06:00

För Staffan Sandström började allt med katastrofen på Haiti för fem år sedan. Han var då rådgivare till företag som arbetade med olika preparat för att rena förorenat vatten.

– Klortabletter användes och flaskvatten flögs in i landet. Folk ville hellre ha sitt eget Haitivatten, men det var kolera i det, säger han.

Tillsammans med en kemist som jobbat på läkemedelsföretaget Astra utvecklade Staffan Sandström ett nytt preparat för att rena det vatten som förorenats.

– Det tar bort virus, kolera och multiresistenta bakterier, säger han.

För tre år sedan släpptes produkten, då avsedd för spa, rening av vattencisterner och rör. Tillverkning sker i dag på västkusten och försäljningen därifrån finansierar hans bolag Clear Water Techs arbete för att hjälpa fattiga länder att rena sitt vatten.

Det är här Gotland kommer in i bilden. Bristen på dricksvatten gör att Staffan Sandström nu tänker etablera sig på ön.

– Jag vill skapa ett vattenkunskapscenter och att Gotland blir en referenspunkt. Hit kan jag bjuda diplomater från andra länder och visa dem vattenverket i Herrvik och en miljö som är exotisk, säger han.

Hittills har Staffan Sandström kontakter med länder som Etiopien, Kongo-Brazzaville, Bangladesh, Indien och Butan. Under Almedalsveckan har han pratat med politiker, Almi och börjat leta efter lokaler.

– Vi ska ha kontor med anställda på Gotland och hitta samarbeten för tillverkning här. Min plan är ett seminarium om vatten i höst. Jag tror att det skulle tillföra resurser och experter för att stötta utvecklingen av ett hållbart vatten, säger han.

Vattenkrisen drabbar inte bara Gotland. Staffan Sandström konstaterar att läget är allvarligt i stora delar av landet, med lågt grundvatten, sjöar med sjunkande nivåer och åar som sinar.

Nu vill han ha upp vattenfrågan på regeringsnivå.

– Jag skulle vilja ha en vattenminister och ett bevattningsförbud för hela Sverige under sommaren, säger han.

När det gäller lösningar för Gotland vill Staffan Sandström använda liknande lösningar som för länder i tredje världen. För vatten som är förorenat i olika grad finns det.

– Ta dagvattenledningen som går ut i hamnen – den kan vi göra dricksvatten av. Det mesta går att rena, säger han och tar vatten ur hamnbassängen i ett glas, som han sedan dricker upp med några droppar reningsvätska i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om