Vattenverkets hjärta är i ett oansenligt vitt hus i västra delen av hamnen. Det som skvallrar om att det inte är ett bostadshus är de stora, blanka dubbeldörrarna och så saknas det fönster, en säkerhetsåtgärd. Ungefär så här går det till när havsvatten blir dricksvatten:
En bit ut i vattnet vid hamninloppets pir ligger en orange boj som visar var råvattenintaget är. Där ligger ett rör på cirka sex meter djup, med en böj upp från bottnen som släpper in vatten. Vattnet far vidare till ett första vattenmagasin, en sex meter djup brunn några steg upp på land. Fiskar följer inte med hit eftersom röret ute i havet har ett filter som inte släpper igenom sådant som är större än två millimeter.
Från vattenmagasinet pumpas sedan vattnet vidare till avsaltningsanläggningen i den vita byggnaden.
Där inne pågår just nu febril verksamhet för att få allting i ordning inför invigningen den 20 juli. Det ska byggstädas och några skyltar ska på plats men framför allt ska allting fungera med avsaltningen av vattnet som sedan ska ut till Katthammarsvik, Sandviken och Herrvik. Verket är dimensionerat för totalt 2 000 personer. Innan det kommer till dricksvattenkranarna har vattnet gått igenom ett antal reningsbarriärer. Det är partikelfiltrering, så kallad omvänd osmos där vattnet trycks genom ett membran så att jonerna filtreras bort, avsaltning och ultraljus som slår sönder DNA-kedjorna som finns i vattnet.
– Sedan är det egentligen för rent för att vara dricksvatten så då lägger vi på ett antal mineraler igen enligt parametrar från Livsmedelsverket, berättar Tommy Grönström, Region Gotlands projektledare för bygget av anläggningen.
Han är i botten civilingenjör och har tidigare arbetat vid Stockholm Vatten, men är nu anställd av Region Gotland.
Projektet har delats upp mellan två entreprenörer, en som har arbetat med själva anläggningen och en annan som har ansvarat över ledningarna.
Det här kalaset har kostat cirka 30 miljoner kronor varav bara verket står för 20 miljoner kronor.
– Dyrast är maskinerna och processutrustningen säger Tommy Grönström.
Vattenreningsverket kan producera cirka 500 kubikmeter dricksvatten per dygn. Just nu pågår försöksverksamhet i en liknande anläggning i Kvarnåkershamn. Det gör man i förhoppningen att kunna bygga en fullskalig anläggning inom några år, med en kapacitet att producera 5 000 kubikmeter vatten per dygn, berättar Tommy Grönström.
– Tanken är att det verket ska försörja hela södra Gotland med dricksvatten, men det ligger flera år i framtiden.