Gotländskt mjöd till Systemet

Nu gör gotländska bin entré på Systembolaget. Nästa månad lanseras ett mjöd gjord på honung från Gotland. I juni lanseras ytterligare två sorter, varav en som ska exporteras till USA.

Foto: Rolf Jönsson

Väte2012-04-20 04:00

Det är Åsa Persson vid Väte bigård som levererat honungen till mjödsorterna. Hon har bikupor utplacerade på tiotalet platser runt Väte. Honungen till de tre mjödsorterna kommer från kupor i Mästerby, Väte och Atlingbo.

Eftersom mjöd görs på enbart honung och vatten som får jäsa så är honungens smak avgörande.

Vid Ajmunds i Mästerby är inslaget av blåklint stort i det pollen som bina samlar in - 22 procent visar analyserna. Det ger mjödet en syrligare ton, och det gillar Johan Pihl som bryggt de sorter som nu ska lanseras.

- Det är väldigt ovanligt med syrligt mjöd. Det brukar mest vara ganska lent i smaken, säger han.

Brakved är en annan växt som ger honungen karaktär. Från bikuporna i Atlingbo är inslaget påtagligt - 20 procent.

- Brakveden ger mjödet en smörigare karaktär och när det lagras blir det lite grövre i smaken, förklarar Johan Pihl.


Mobil jäsning
Johan Pihl startade företaget Mjödhamnen 2006. Först importerades utländskt mjöd som lanserats på Systembolaget men 2010 fick han idén att tillverka eget, lokalproducerat mjöd.

För att klassas som lokalproducerat måste en rad krav uppfyllas. Bland annat måste jäsningen påbörjas på platsen där råvaran producerats. Det har Johan Pihl löst med mobila jäsningstankar. I augusti förra året var han i Väte med lastbil och tre tankar. Av 900 kilo honung gjordes tre satser. Jäsningen startade i Väte, men ganska snart kördes tankarna till Hällefors, där Mjödhamnen har sin bas.

Efter att ha jäst färdigt i tankarna buteljerades den första sorten nyligen. I början av maj lanseras 1 100 flaskor à 75 cl av "Nyslungad slisk" i de gotländska systembutikerna. För övriga landet är det en beställningsvara.


Sött mjöd först
"Nyslungad slisk" är ett sött mjöd. Som namnet antyder är det gjort på nyslungad honung, vilket ger en särskilt karaktär. Alkoholhalten ligger kring tolv procent.

I juni lanseras ytterligare två sorter. "Surr & Brak" är ett halvtorrt mjöd gjort på honung med stort inslag av brakved. Av 1 100 flaskor ska 550 exporteras till USA.

- Det är en distributör med försäljning i 47 delstater som ska ha mjödet som beställningsvara, berättar Åsa Persson.

I juni släpps även "Ajmunds 650". Att kunna koppla mjödet till Atterdag och slaget vid Ajmunds bro passar Johan Pihl perfekt.

Han hoppas att det blir en storsäljare till Medeltidsveckan. "Ajmunds 650" är ett syrligare mjöd eftersom det är gjort på honung från Mästerby med mycket blåklint.


Drickumjöd?
Åsa Persson hade inte någon tanke på mjöd när hon startade bigården 2008.

Hon producerar 15-16 ton honung per år och det mesta säljs till en grossist på fastlandet. En mindre mängd säljs till besökare i Väte.

Åsa Persson dricker inte alkohol själv, men ser ändå inga problem med att skylta med sitt namn på Systembolaget.


Fingerborg
- En fingerborg av de gotländska sorterna får jag väl prova, säger hon.

Johan Pihl har inte bestämt om han ska fortsätta brygga gotländskt mjöd. Men han har ändå funderat på en produktutveckling:

- Det skulle vara kul att blanda, och kanske ta i lite salmbär. Eller varför inte enbär, och göra någon sorts drickumjöd...

Fotnot: Det finns även ett lokalproducerat mjöd från Vänge, med det är Vänge en knapp mil väster om Uppsala.

Mjöd är en alkoholhaltig dryck som framställs genom jäsning av honung i vatten. De äldsta arkeologiska fynd som tyder på kännedom om mjöd i Norden är från äldre bronsålder. När under renässansen honungen ersattes av socker som sötningsmedel, upphörde samtidigt mjödtillverkningen i Sverige. Fakta: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om