- För att bokmärkesänglarna med glitter i veckad gloria och kjol ska bli riktigt fina fungerar inte silkespapper. Då behövs finaste sorten av skrivmaskinspapper. Jag köpte hela det sista lagret pappershandeln, berättar Birgitta Sterner från Ygne.
Hennes marknadsstånd är fyllt av julsaker. Av små stenar från stranden gör hon örhängen med tomtemotiv och en gammaldags fyrarmad tomteljusstake är ett lövsågsarbete efter en modell i tidningen Allers från 1915.
Stickat
Utanför bygdegården, som för året pryds med skylten "Årets bygdegård" säljer Maith Lautin från Eksta ting i stickat och tovat i ull.
Till nyheterna i sortimentet hör silvriga vaser gjorda av vattenledningsrör prydda med lammullstofsar.
- Det är grannens avsågade rör, ett rent återbruk, berättar hon och visar samtidigt sin stickade "Gotlandsmössa", med lammullstofs, en schysst variant av "Stockholmsmössan", ökänd med blårävstofs.
Böcker, ost, bröd, bullar, kakor, kex, sylt och saft, smycken, stickat, virkat och vävt erbjuds hugade marknadsbesökare och Lotta Bägerfäldt, kassör i bygdegårdsföreningen gläds.
- Vi är duktiga på marknadsföring och det är mycket folk som kommer hit till vår bygdegård, som nu till höstmarknad och till vårens långfredagsmarknad, berättar hon med siktet inställt på bygdegårds loppis i veckan mellan jul och nyår.
Vid entrén sitter Nina Loquist bakom ståndet med vackert bundna kransar.
Hon är florist och certifierad kursledare i sorgearbete och tipsar om hjälp som finns att få för att få frid och försonas med det förflutna.
- Jag har själv fått hjälp att gå vidare efter en sorg och sedan utbildat mig i sorgebearbetning för att kunna hjälpa andra. Nu erbjuder jag kurser med ett praktiskt handlingsprogram för att nå känslomässig läkning vid förluster, förklarar hon.