Elin och Einar tar över – efter nära 30 år: ”Otroligt läskigt”

Efter att ha drivit Lilla Bjers i nästan 30 år är det dags att lämna över stafettpinnen till barnen. Från och med nästa sommar tar Einar och Elin Hoas över driften från pappa Göran och mamma Margareta.
– Det är otroligt stora skor att fylla, säger Einar Hoas.

I februari utsågs Elin och Einar Hoas till ”Årets unga branschstjärnor inom hållbarhet”. Nu vill syskonen utveckla arbetet med hållbarhet på gården ännu mer.

I februari utsågs Elin och Einar Hoas till ”Årets unga branschstjärnor inom hållbarhet”. Nu vill syskonen utveckla arbetet med hållbarhet på gården ännu mer.

Foto: Albin Jakobsson

Västerhejde2025-03-05 15:31

Nyheten i korthet

  • Efter nästan 30 år vid rodret för Lilla Bjers, en prisbelönt gård med restaurang och butik, förbereder Göran och Margareta Hoas sig för att överlämna driften till sina barn, Einar och Elin Hoas.
  • Syskonen, som har sett sina föräldrar bygga upp företaget, uttrycker både spänning och nervositet inför övergången, men har börjat planera för framtiden, inklusive att utöka antalet djur på gården.
  • Hållbarhet kommer att fortsätta vara en central del av verksamheten, enligt Elin Hoas, som nyligen vann priset "Årets unga branschstjärnor inom hållbarhet" tillsammans med sin bror.

1997 köpte Göran och Margareta Hoas Lilla Bjers i Västerhejde från Görans föräldrar. Då var gårdens omfattning inte i närheten av vad det är i dag, nästan 30 år senare, med restaurang, lantbruk och butik. Under åren har gårdens restaurang vunnit flertalet priser, många på grund av sitt hållbara tänk. Nu är det dock dags för paret Hoas att lämna över till två av sina tre barn, Einar, 25, och Elin, 28.

undefined
”När jag var yngre och sommarjobbade på gården tyckte jag det var otroligt trist. Men när man började jobba helår så var det en helt annan grej, då är det mycket roligare”, säger Einar Hoas.

– Det är en skräckblandad förtjusning. Det är superkul, men otroligt läskigt av många anledningar, säger Elin Hoas.

– Det är otroligt stora skor att fylla, säger Einar Hoas.

Vad är det som känns skrämmande?

– Att det är ett otroligt företag och ett namn som mamma och pappa har byggt upp. De har verkligen lag ner ett otroligt arbete. Nu ska vi våga ta över och förvalta det på ett sätt som gården förtjänar, säger Elin Hoas.

undefined
Till nästa år lämnar Göran och Margareta Hoas över spakarna till Lilla Bjers till barnen Elin och Einar.

Tillsammans med Elins sambo Sebastian kommer syskonen från och med nästa sommar ta över driften helt från föräldrarna. Redan nu har man dock börjat förbereda för övergången.

– Det här året blir ett övergångsår och det är ännu mamma och pappa som kommer hålla i spakarna. Sen är planen att vi håller i dem till nästa år, säger Elin Hoas.

Både Elin och Einar förklarar att det var långt ifrån självklart att de skulle ta över efter föräldrarna, och att det snarare är något som vuxit fram under åren.

– Man har ju sett hur mycket mamma och pappa har jobbat. När jag var yngre och sommarjobbade på gården tyckte jag det var otroligt trist. Men när man började jobba helår så var det en helt annan grej, då är det mycket roligare, säger Einar Hoas.

undefined
För varken Elin eller Einar var det självklart att ta över gården efter sina föräldrar. Elin jobbade först som kock och Einar gick cirkusskola på ett gymnasium i Stockholm. De senaste åren har det dock växt fram en känsla hos de båda att de vill ta över Lilla Bjers.

– I början var jag väldigt tydlig med att det här inte var det jag vill jobba med när jag blir stor. Jag ville bli kock, vilket jag blev och jag jobbade med det i Stockholm ett tag. Men jag kände ganska snabbt att yrket inte riktigt passade mig, och framför allt tyckte jag inte om att bo i Stockholm. Så jag flyttade hem och har jobbat helår på gården nu i nästan tio år, och de senaste åren har jag känt att jag verkligen vill driva gården vidare, säger Elin Hoas.

Att ta över gården från föräldrarna innebär en viss press, men framför allt är det mycket känslor inblandade.

– Det är ju deras livsverk som de ska överlåta och vi alla bryr oss så mycket om Lilla Bjers och vi alla vill så mycket, och ibland är det lätt att känslorna tar över. Då måste de komma ihåg att vi är vuxna och vill göra egna saker, och vi måste komma ihåg att de har lagt ner otaligt med timmar, svett och blod i gården. Det är viktigt med kommunikation från båda hållen, vilket är lättare ibland och svårare ibland, säger Elin Hoas med ett skratt.

undefined
”Både jag och Margareta tycker att det är fantastiskt att barnen vill ta över och föra Lilla Bjers framåt. Nu ska jag bara våga släppa taget och inte lägga mig i för mycket”, säger Göran Hoas som kommer finnas med som en stöttepelare när barnen tar över gården.

Så småningom vill syskonen sätta sin egen prägel på gården och de båda har redan börjat smida planer.

– På kort sikt är det egentligen inte så mycket nytt som kommer hända. Men en sak som jag bestämt kommer ske är att vi ska ha lite fler djur. Tidigare har vi bara haft höns, men förra julen fick vi hit tre kor, som förhoppningsvis blir sex till våren eller tidig sommar. Jag tänker också att vi ska ha lite grisar i framtiden, med det är på längre sikt, säger Einar Hoas.

– Jag brinner mycket för vidare samarbeten med andra företag på ön. Vi har ju julmarknad på julen, men jag vill hitta fler saker att göra tillsammans. Det är väldigt roligt att kunna byta kunskaper och hjälpa varandra. Det är en liten ö och vi har alla samma problem så det skulle vara väldigt roligt att se vad vi skulle kunna hitta på, säger Elin Hoas.

undefined
Vintern 2023 fick gården sina första kor, tre stycken kvigor av rasen skotsk höglandsboskap. Till våren eller tidig sommar räknar man med att få tre till.

Vad ser ni som den största utmaningen?

– Det ekonomiska läget i stort och att världsläget känns så osäkert är nog den tuffaste utmaningen. Men jag tror också att om vi kan ha kontroll i det läget som råder nu, så kommer det kännas säkrare sen när det förhoppningsvis blir lite lugnare i världen i framtiden, säger Elin Hoas.

– Det som jag ser som en stor utmaning är att lära sig alla de här småsakerna som man i dag inte ens vet att de existerar, som bara flutit på under föräldrarna, säger Einar Hoas.

undefined
”Det är en skräckblandad förtjusning. Det är superkul, men otroligt läskigt av många anledningar”, säger Elin Hoas.

I februari kammade syskonen hem priset ”Årets unga branschstjärnor inom hållbarhet” som delas ut av Visita. Just hållbarheten är något de vill fortsätta bygga vidare på.

– Hållbarhetsfrågan är ju grundstommen till allt vi gör skulle jag säga. Det är ju en treenighet med hållbar ekonomi, miljö och socialt och vi vill fortsätta jobba med att utveckla dessa, säger Elin Hoas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!