Besparingar oroar stressad förskolepersonal

Den pressade situationen inom förskolan kommer att bli värre med nästa års nedskärningar, det tror pedagogerna på kommunala förskolan Torpet.

På förskolan Torpet i Vibble innebär nästa års besparingar en halv tjänst mindre och ett barn till i småbarnsgruppen. Karin Gadd-Magnusson (närmast kameran) och kollegan Anna Gardell är oroade.

På förskolan Torpet i Vibble innebär nästa års besparingar en halv tjänst mindre och ett barn till i småbarnsgruppen. Karin Gadd-Magnusson (närmast kameran) och kollegan Anna Gardell är oroade.

Foto: Henrik Radhe

Västerhejde2019-11-22 12:03

Förskolorna på Gotland ska spara åtta miljoner kronor under nästa år, varav 6,6 miljoner i de kommunala förskolorna. På förskolan Torpet i Vibble betyder det en halv tjänst mindre och ytterligare ett barn i gruppen med ett- och tvååringar. 

– Vi sover redan illa, har ont i magen, tryck över bröstet och huvudvärk. Det är en enorm stress och en känsla av otillräcklighet, säger Karin Gadd Magnusson, förskollärare på Torpet. 

Hennes kollega Anna Gardell håller med.

– Det känns hela tiden som att vi inte gör det uppdrag vi ska göra. Det blir högre och högre krav men vi har inte förutsättningar att klara av dem.

Från och med årsskiftet kommer det att gå 22 barn på avdelningen för barn mellan tre och fem år. Det är visserligen samma antal som idag men samtidigt dras timmar bort på en tjänst. 

– Barnen är redan stressade, de har många kontakter med varandra och alla barn klarar inte stora grupper. Vi behöver också vägleda barnen i konflikter och det hinner vi inte med redan idag, säger Anna Gardell.

På småbarnsavdelningen ökar antalet barn från 16 till 17 och en kvarts tjänst försvinner. 

– Små barn kräver mycket tid, närhet och kärlek. Och så behöver de sova på dagen och då måste en av oss hela tiden vara med dem. Föräldrarna har olika önskemål om hur länge barnen ska sova, säger Karin Gadd Magnusson.

Det kan tyckas att en halv tjänst och ett barn till inte borde påverka verksamheten så mycket men det får stora konsekvenser. Det måste alltid finnas personal som kan öppna och stänga och Karin Gadd Magnusson och Anna Gardell upplever också att barnen stannar fler timmar på förskolan än tidigare. Och förutom att ta hand om barnen ska förskollärarna stötta barnskötarna, handleda eventuella vikarier och studenter från högskolan och hinna planera.

– Vi hinner inte alltid ta rast, det går i ett. Och vi skulle gärna vilja planera tillsammans med de andra men det får vi göra enskilt, säger Anna Gardell.

På förskolan Torpet måste förskollärarna också hantera barnens mat som levereras utifrån.

– Vi bär tunga kantiner, lägger upp maten och tar hand om disken. Det blir ju på bekostnad av tid med barnen, säger Karin Gadd Magnusson.

Enligt regionens budget ska ersättningen per förskolebarn sänkas med 3 000 kronor nästa år vilket får konsekvenser även för privata förskolor. Ett exempel är Montessori Friskola Gotland. Rektor Tina Örnberg har visserligen möjlighet att styra helt själv över sin budget men förskolan tvingas ta in fler barn nästa år och går från 26 barn till 28. Några neddragningar på personal blir det däremot inte.

– Jag kan inte minska mer på personalen. Förutom att öka antalet barn kommer jag att försöka pussla så att alla barn inte är här samtidigt. Det finns de som är lediga vissa dagar eller inte går hela dagar, säger Tina Örnberg.

Hon är kritisk till att besparingarna görs på de allra yngsta i samhället. 

– Regionen ser höga skolkostnader nu jämfört med andra kommuner men man vet inte vilka efterverkningar det här kan få. Vad händer med de här barnen om 15 år? 

I personalrummet på kommunala förskolan Torpet pratar man ofta om att byta jobb, om att gå in i vikariepoolen eller sitta i kassan på Maxi. Men trots allt så stannar de flesta.

– Uppskattningen från föräldrar räcker för att glömma det dåliga, säger Karin Gadd Magnusson.

– Det är så kul, man får så mycket kärlek av barnen och skrattar mycket, säger Anna Gardell.

Maten till förskolan levereras utifrån i tunga och varma kantiner. Det är förskollärarna som får hantera mat och disk. Karin Gadd-Magnusson demonstrerar hur det kan gå till (kantinen är tom).
Maten till förskolan levereras utifrån i tunga och varma kantiner. Det är förskollärarna som får hantera mat och disk. Karin Gadd-Magnusson demonstrerar hur det kan gå till (kantinen är tom).
Besparingar förskola

Åtta miljoner kronor ska sparas, 6,6 i de kommunala förskolorna och 1,4 i de privata.

Besparingarna innebär att grundbeloppet som betalas ut till förskolorna minskas med runt 3 000 kronor per barn. Det motsvarar ungefär 13 tjänster utslaget över 40 kommunala förskolor, eller 0,33 tjänst per förskola.

Kommunala förskolan Torpet förlorar en halv tjänst och måste ta in ytterligare ett barn till småbarnsavdelningen.

Montessori Friskola Gotland tvingas ta in två barn till förskolan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!