Arbetsmiljöverket om olyckan: ”Vi har varit där”

Det har nu gått två veckor sedan dödsolyckan i Västerhejde där en av regionens anställda på VA-enheten tragiskt omkom. Under förra veckan besökte Arbetsmiljöverket Gotland som ett led i utredningsarbetet.

Utredningen om vad som kan ha orsakat arbetsplatsolyckan i Västerhejde för två veckor sedan fortskrider. Nu har Arbetsmiljöverket varit här på inspektion.

Utredningen om vad som kan ha orsakat arbetsplatsolyckan i Västerhejde för två veckor sedan fortskrider. Nu har Arbetsmiljöverket varit här på inspektion.

Foto: Eleonor Svensson

Västerhejde2024-08-20 05:30

Vid allvarligare arbetsplatsolyckor gör Arbetsmiljöverket alltid inspektion på plats, och i onsdags var två representanter på Gotland med anledning av dödsolyckan i Västerhejde. Hans Mittler är inspektör på Arbetsmiljöverket och en av två som kom till Gotland för att ta del av regionens arbetsmiljöarbete på VA-avdelningen:

– När det inträffar en sådan här olycka så åker vi alltid ut på inspektion, och vid allvarligare händelser brukar vi vara två som åker ut, säger han.

undefined
Arbetsmiljöverket ska nu granska regionens skriftliga rutiner och manualer.

Arbetsmiljöverket, som startat en utredning efter händelsen, har på plats tagit del av instruktioner, manualer, bruksanvisningar och arbetsutrustning, något som de nu ska gå igenom noggrant:

– Det vi gör är att vi ställer frågor till både arbetstagare, arbetsgivare och skyddsombud för att försöka få en bild av vad som orsakat händelsen. Förutom att vi kontrollerat att manualer och liknande finns på plats rent fysiskt så har regionen nu tre veckor på sig att skicka in de uppgifter som vi har begärt, så att vi ordentligt kan sätta oss in i materialet, säger Hans Mittler.

undefined
Enligt åklagaren var dödsorsaken en slang som med hög kraft träffade den regionanställde i huvudet.

I dagsläget finns inga fler besök planerade, och när arbetet är klart kommer Hans Mittler och hans kollega att kalla till en så kallad triad:

– En triad är ett möte där vi tillsammans med en jurist och min beslutsfattare gör en bedömning av ärendet tillsammans, och där juristen sedan beslutar om och i sådana fall vilka åtgärder som behöver vidtas. Det är juristen som avgör om det är ett arbetsmiljöbrott som kan vara orsaken till olyckan, och vi tittar på själva inspektionsdelen om det finns några framåtsyftande krav vi kan ställa mot arbetsgivaren.

Åklagaren har berättat att dödsorsaken var en slang mot huvudet – har något liknande hänt tidigare som du känner till?

– Nej, jag känner inte till att något liknande inträffat tidigare. Eftersom arbetsgivaren inte vet vad som hänt så har de på eget initiativ sagt till oss att de under tiden kommer bemanna med två personer vid dessa moment.

undefined
Patric Ramberg, teknisk direktör på Region Gotland menar att det är bra att de nu börjar få en bild av vad som hänt, så att de kan förebygga att något liknande inte händer igen.

Under fredagen kommenterade regionens tekniske direktör Patric Ramberg dödsorsaken:

– Det som hänt får inte hända. Det är bra att vi kan börja få en bild av vad som hänt så att vi kan gå vidare med de interna utredningarna, förstå vad som har hänt och förebygga så att det inte sker igen. Nu inväntar vi att utredningarna ska bli färdiga och att vi kan ta del av rapporterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!