PÄ torsdagskvÀllen Ät ministrarna frÄn de tio nationerna som nÀrvarar vid toppmötet JEF, Joint Expeditionary Force, middag pÄ Hotel Stelor i à rets socken VÀstergarn, vilket drivs av My Wrethagen och maken Linus Ström, tillika kock.
Inte sÄ att de hade vÀgarna förbi och stannade till för att det rÄkade kurra i kistan.
Nej, nej.
â Det började redan i somras dĂ„ folk frĂ„n regeringskansliet var hĂ€r och rekade. Maten har provĂ€tits och det har varit en hel del sĂ€kerhetsgenomgĂ„ngar, berĂ€ttar My Wrethagen.
Vid 19.30-tiden pÄ torsdagen anlÀnde middagsgÀsterna, dÄ tog statsminister Ulf Kristersson emot i egenskap av vÀrd för kalaset.
Middagen intogs sedan i ladan, dÀr artister som Lisa Nilsson och Jakob Hellman hÄllit konserter under somrarna. DÀr satt de och spisade runt ett runt bord.
Annat var det för sĂ€kerhetspersonalen, för det var, som My Wrethagen uttrycker det, âfullt pĂ„dragâ.
â Det var drönare och helikoptrar i luften och ett 40-tal personer som Ă„t buffĂ© i restauranger. De behövde vara rörliga sĂ„ de flesta Ă„t maten stĂ„ende.
Speciellt, sĂ„ klart, att fĂ„ dessa dignitĂ€rer till den verksamhet som de driver med sjĂ€l och hjĂ€rta. Ăven om hon tycker att alla mĂ€nniskor Ă€r vĂ€rda att Ă€ta god mat.
Men allra roligast var, tycker hon, att de valt att inte förlÀgga middagen till Visby utan istÀllet ta sig ut pÄ landsbygden
â Vi fick möjlighet att berĂ€tta om vĂ„rt hĂ„llbarhetsarbete och vĂ„rt val att satsa pĂ„ det lokalproducerade. Jag tror kanske inte att de annars valt att komma hit.
NÀr middagen sedan var över Ätergick My och familjen till sitt vanliga liv. Tack och lov, som hon sÀger. NÄgra timmar i vÀrldspolitikens centrum rÀckte gott, minnet bÀr hon inombords och inte i mobilen dÄ totalt fotoförbud var pÄbjudet.
â Det var intressant att se hur det gĂ„r till, vilken apparatur! Jag avundas dem inte att behöva ha allt detta stĂ„hej och personskydd omkring sig hela tiden.
SÄ vad Ät de dÄ, Ulf Kristersson och hans nordeuropeiska ministerkollegor? Jo:
FörrÀtt: JordÀrtskocka frÄn Buters eko i Eskelhem, gotlandslinser och sallad frÄn Hanna Winther i Lye.
VarmrÀtt: Biff frÄn Sigulds gÄrd i Lye, getost frÄn Gotland Creamery i MÀsterby och potatis frÄn Buters eko.
EfterrĂ€tt: Ăppelpaj pĂ„ Ă€pplen frĂ„n Kebbes i Eksta och glass gjord pĂ„ grĂ€dde frĂ„n Puttersjaus.