Borta är sensommarvärmen, salta bad och ljumma stränder. Höst, gråväder och elräkningar som snart ska betalas riskerar att öka stressen och minska välmåendet för många.
Angelica Bill, stresscoach och terapeut, möter de som inte mår som de hade önskat. Och hon vet hur det kan kännas, av egen erfarenhet.
– Innan jag la mig ner och bara inte orkade längre tappade jag minnet, och jag tappade synen när jag körde bil. Jag kollade blodtrycket och sökte läkarvård, men det var inget fel på mig, säger hon och berättar att det var innan vården hade lärt sig att ställa diagnos för utbrändhet.
Först sedan hon hoppat av karusellen som chef på ett stort företag, med tre olika avdelningar under sig och stort ansvar, och istället börjat utbilda sig till stresscoach kom insikten.
– När lärarna på utbildningen berättade om vad utmattning är kände jag ju att allt stämde in på mig själv, säger Angelica Bill.
Sedan sex år i det egna företaget möter hon andra i liknande situation, oftast kvinnor, och oftast med yrken inom vård, skola, med stor omsorg om andra. Och ofta just nu – när hösten knackar på dörren.
– Människor som jobbar med omvårdnad sliter hårt. Nu är behovet av att få hjälp jättestort. Karusellen i samhället snurrar bara fortare och fortare. När vi är 30 klarar vi av det, men när vi närmar oss 40 börjar symtomen komma – när livsbägaren man haft börjar tömmas, säger Angelica Bill.
Den som dessutom har trauman eller sår med sig från sin egen uppväxt, menar hon, kan ha en extra skörhet när stress och samhällets krav ökar på den egna prestationen. Där kan just hösten vara en brytpunkt på året.
– Antingen kan hösten kännas som mörker och depression. Det andra alternativet är att hösten blir till en nystart. Till att man tar tag i sitt liv, och har energi till förändring efter att ha laddat batterierna under sommaren, säger Angelica Bill.
Den som mår för dåligt kan behöva professionell läkarvård eller medicin. Men mycket går att påverka själv i sin egen vardag, menar hon.
– Sluta lyssna på olyckskorparna som kraxar om hur hemsk hösten är. Säg i din egen tanke att hösten är härlig och fråga dig själv hur du kan omfamna den, säger hon och menar att de fyra enkla nycklarna dagsljus, rörelse, kost och rutiner, tillsammans kan göra stor skillnad.
En promenad på lunchen ger både rörelse och det livsviktiga dagsljuset.
– I stället för att bara sitta och scrolla i mobilen. Där lever du andras liv istället för ditt eget. Det gör att hjärnan blir trött, säger Angelica Bill.
Och rutiner, menar hon, är basen som skapar trygghet – där det annars lätt kan vara frestande att trycka i sig godis, snabbmat eller att döva måendet med alkohol.
Ett enkelt sätt att få struktur för sina egna tankar om man upplever stress och oro, menar Angelica Bill, är att ta fram ett stort vitt papper.
– Skriv ner allt, töm hela bägaren med tankar på pappret och dela in det i tre kolumner: Det du kan påverka? Det du inte kan påverka? Och det som du behöver hjälp med, av psykolog, läkare, coach eller en vän, säger hon.
Ett är säkert: Hösten kommer vare sig man tycker om den eller inte. Att då boka in något kul som man ser fram emot, tror Angelica Bill, kan vara effektivt.
– Det kan vara en middag med vännerna, men lägg ner kraven. Fokus är att träffas och prata. Är ekonomin tuff kan det vara en knytis, säger hon.
Att själv göra något åt sin situation när livet skaver menar Angelica Bill kan ge en positiv spiral uppåt.
– Det är så läkande. Vi behöver omge oss med dem vi tycker om, få skratta och kramas. Och dopaminbanta genom att dra ner på skärmtiden och inte leva andras liv – telefonerna är en mardröm, säger hon.
Att hitta glädjen i sitt eget liv, som en röd matta att rulla ut, och fråga sig vem man är utanför jobb och karriär, kan ge nya tankar framåt för de egna behoven.
Själv säger Angelica Bill att hon har lärt sig en läxa av det hon gått igenom, men också fått en rikedom av insikter genom alla möten hon haft med de som sökt hennes hjälp. Regelbundet föreläser hon numera för ledningsgrupper och företag, även på fastlandet.
– Men jag tackar nej ibland och tar aldrig på mig mer än vad jag orkar. Min egen tid gör jag aldrig avkall på, ingen får ta den ifrån mig, säger hon.