DOMEN: Pigge mÄste ta bort PannkakstrÀdet

Under onsdagen kom domen rörande PannkakstrÀdet frÄn mark- och miljödomstolen. Domen innebÀr att Pigge Werkelin mÄste ta bort PannkakstrÀdet.

Pigge Werkelin mÄste ta bort PannkakstrÀdet, menar mark- och miljödomstolen.

Pigge Werkelin mÄste ta bort PannkakstrÀdet, menar mark- och miljödomstolen.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

VĂ€skinde2019-10-16 11:44

Den 27 juni 2018 meddelade byggnadsnĂ€mnden att PannkakstrĂ€det skulle ses som ett nöjesfĂ€lt och att Ă€garna Pigge och Monica Werkelin var tvungna att flytta pĂ„ anlĂ€ggningen och Ă„terstĂ€lla marken. ByggnadsnĂ€mnden menade att verksamheten inte var överensstĂ€mmande med detaljplanen. 

I januari meddelade lĂ€nsstyrelsen att Ă€ven de gick pĂ„ byggnadsnĂ€mndens linje. Ärendet överklagades dĂ„ till mark- och miljödomstolen. 

Under onsdagen kom domen rörande PannkakstrĂ€det vid Brissund i VĂ€skinde. Mark- och miljödomstolen har beslutat att helt gĂ„ pĂ„ byggnadsnĂ€mndens linje. 

Det innebĂ€r att Pigge Werkelin mĂ„ste ta bort PannkakstrĂ€det inom Ă„tta mĂ„nader nĂ€r Ă€rendet vunnit laga kraft. 

– Det framgĂ„r av domen att Ă€ven vi gör den bedömningen att PannkakstrĂ€det Ă€r att klassa som en nöjespark. DĂ„ har vi tittat pĂ„ de kriterier som finns i lagstiftningen, sĂ€ger Kevin McCabe, tingsfiskal vid mark- och miljödomstolen. 

ByggnadsnĂ€mnden menade att Pigge Werkelin skulle betala 2,2 miljoner kronor i vite om PannkakstrĂ€det inte flyttades. Mark- och miljödomstolen har beslutat att sĂ€nka vitet till 275 000 kronor. Det med anledning av att rĂ€tten inte kunnat faststĂ€lla Pigge Werkelins ekonomiska förhĂ„llanden och att rĂ€tten gör bedömningen att omsĂ€ttningen för PannkakstrĂ€det varit 700 000 kronor per Ă„r. 

– Det har inte lĂ€mnats in nĂ„gon utredning kring hans personliga ekonomi eller i Werkelinbolagen i mĂ„let. Vi har sett till omsĂ€ttningen och att parken Ă„rligen gör ett negativt resultat för sjĂ€lva verksamheten, sĂ€ger Kevin McCabe. 

Eva Ahlin (C), ordförande i miljö- och byggnÀmnden Àr nöjd med domen.

– Jag Ă€r glad över att domstolen har tolkat saken pĂ„ samma sĂ€tt som vi och lĂ€nsstyrelsen har gjort. NĂ€r man bygger en större anlĂ€ggning Ă€r det viktigt att man skaffar de tillstĂ„nd som behövs, sĂ„ att grannar och de parter som ska yttra sig fĂ„r chansen, sĂ€ger Eva Ahlin.

Entreprenören Pigge Werkelin sÀger att hans ombud kommer överklaga domen. Pigge sÀger att han har varit i kontakt med flera jurister som menar att han har en god chans att vinna i mark- och miljööverdomstolen.

– De anser att vi Ă€r pĂ„ rĂ€tt sida och tror att det finns en större möjlighet att vinna i nĂ€sta instans Ă€n vad det fanns hĂ€r, sĂ€ger Pigge Werkelin. 

Han Ă€r inte nöjd med hur Region Gotland har skött Ă€rendet. 

– Det hĂ€r Ă€r nĂ„gon form av hetsjakt. Vi har nĂ„gra grannar som Ă€r militanta och vi har haft runt 15 olika anmĂ€lningar mot det hĂ€r. Grannarna ligger pĂ„ myndigheterna som hökar, sĂ€ger Pigge Werkelin.

– Sedan kommer det hĂ€r framöver troligtvis bli ett vĂ„tmarksomrĂ„de med 20 bostĂ€der och en lekpark. Det Ă€r mĂ„nga som inte vill ha utveckling i omrĂ„det och fler boende dĂ€r. 

Vad sĂ€ger du om att vitet sĂ€nks frĂ„n 2,2 miljoner till 275 000 kronor? 

– Vitet pĂ„ 2,2 miljoner kronor Ă€r troligtvis det största vitet som nĂ„gonsin utdömts pĂ„ Gotland. Det hade varit som om Gotlandsbolaget fick tre miljarder i vite, menar Pigge Werkelin. 

Han sĂ€ger att PannkakstrĂ€det kommer vara kvar i Brissund tills dess att saken avgjorts juridiskt. 

– Det som Ă€r allvarligt i det hĂ€r Ă€r att man verkligen behöver ha en dialog med Region Gotland. Det Ă€r en av anledningarna att vi kommit hit. Jag tycker Eva Ahlin ska vara glad om vi hade en dialog, sĂ€ger han gĂ€llande hennes citat. 

Pigge Werkelin har varit kritisk mot att PannkakstrÀdet klassats som en nöjespark.
Pigge Werkelin har varit kritisk mot att PannkakstrÀdet klassats som en nöjespark.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!