Elbilar kan "hjälpa" batterilagret – men en ny kabel är aktuell ändå

Elbilarnas batterier kan bli en del av ett storskaligt energilager på Gotland. Men trots de olika lagringslösningar som nu är på tapeten lever alltjämt frågan om en ny fastlandskabel.

Elbilarnas batterier kan få större betydelse för Gotlands energiförsörjning i framtiden.

Elbilarnas batterier kan få större betydelse för Gotlands energiförsörjning i framtiden.

Foto: Anders Wiklund/TT

VÅRT ELNÄT2019-09-06 09:35

Förra hösten berättade GT om Vattenfalls planer på storskalig energilagring på Gotland, en batteripark i världsklass som skulle bidra till att trygga elnätet och även öppna för mer produktion av förnyelsebar el på ön.

Parallellt med detta har energisystemingenjör Hampus Mårtensson, vid Lunds tekniska högskola, jobbat med något som skulle kunna ses som ett komplement.

Titeln på hans exjobb är "Elfordon för att balansera variabel förnybar kraft på Gotland". Det handlar helt enkelt om att variera hur mycket vi laddar batterierna i en utbyggd, storskalig elbilspark, utifrån hur mycket lokalt producerad miljöel som finns tillgänglig för närvarande.

– Det kan fungera så att vi bara laddar upp till 35 procent av batteriets totala kapacitet om det finns lite lokal el i systemet. Sedan, när det till exempel blåser mer och vi får mer vindkraft, så laddar vi också på mer i batterierna. Teknikmässigt har vi sett prov på det här redan, det har gjorts andra pilotprojekt, förklarar Hampus Mårtensson.

Detta är naturligtvis en förenkling, parametrarna är många i exjobbets olika beräkningar, men slutsatsen är ändå att smart laddning av en utbyggd elbilspark kan vara en del av lagringslösningen på Gotland.

Det går även att gå steget längre – elbilarna kan faktiskt ge tillbaka el till nätet vid behov, något som kallas "vehicle to grid". Och inte heller det rör sig om science fiction, tekniken existerar redan i verkligheten.

Och även efter att bilbatterierna tjänat ut i själva bilen kan de användas vidare, berättar Mattias Eriksson på Energimyndigheten:

– De kan användas för lagring i hemmet i stället eller för andra ändåmål. Jag vet åtminstone ett företag som tittar på en sådan affärsmodell, säger han.

I kombination med Vattenfalls batteripark, om den blir verklighet, kan lagringskapaciteten på ön bli omfattande.

Men trots alla nyheter på det området är en ny fastlandskabel inte mindre aktuell, menar Mattias Eriksson, som leder arbetet med Energiomställning Gotland.

– Nej, jag gillar inte att de här sakerna tenderar att ställas mot varandra. Precis som "vehicle to grid" kan vara en pusselbit kan kabeln vara en annan, i ett komplext system. Vi ska ha en trygg och robust elförsörjning och då lär det behövas både batterier och nya kablar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!