Drygt en månad har gått sedan Gotland senast fick ett rejält regn. Lokala skurar har förekommit, men inga större mängder. Det råder inget eldningsförbud på ön, men det är rejält torrt och räddningstjänsten har gått ut med en allmän avrådan från att elda. Trots varningen ser det dock ut som att majoriteten av de traditionella valborgsfirandena på ön kommer att få en brasa tänd. Ett fåtal föreningar och andra aktörer har dock markerat att de helt avstår från eldning under tisdagskvällen. Under måndagen hade bland annat hembygdsföreningarna i Bro, Träkumla och Akebäck aviserat att de skippar brasa, liksom bygdegårdsföreningen i Vamlingbo och Equmeniakyrkan vid sitt firande på Lindeberget.
LÄS ÄVEN: Här tänds eldarna på valborg
Ett 20-tal föreningar på ön väljer att elda. En av platserna som brukar dra rikligt med besökare på valborg är Fridhem i Västerhejde där brasan, som det ser ut, kommer att tändas under tisdagskvällen.
– Firandet blir av med körsång och vårtal, men om brasan ska tändas tar vi ett sista beslut om på valborgsmässoafton utifrån hur det ser ut då, säger Stefan Emilsson, ansvarig vid Fridhems pensionat som står för firandet.
Vad personalen vet har man inte ställt in själva eldningen vid Fridhem sedan någon gång på 70-talet.
Stefan Emilsson understryker att säkerhetsåtgärderna är stora.
– Vi utrustar med brandfiltar och en brandsläckare på vardera sidan av brasan, och vattenslang är också framdragen från kaffestugan, säger han.
LÄS ÄVEN: Räddningschefen: Elda inte på valborg
Räddningstjänsten på Gotland har under valborgsmässoafton en normal bemanning. Öns två brandvärn och sex deltidskårer kan göra lite som de själva känner och finnas på plats där det vankas ett större firande, men generellt ska ingen räkna med att brandkår finns på plats för att ta hand om säkerheten vid brasorna, understryker Jonatan Ahdrian, yttre befäl vid räddningstjänsten.
– Det är alltid den som eldar som har ansvaret för säkerheten. Vi kan få andra larm samtidigt som vi måste åka iväg på, och därför finns vi som regel inte ute på plats vid majbrasorna. Då skulle det finnas risk att folk tänker att "brandkåren är här, då kan vi elda på". säger Jonatan Ahdrian.
Räddningstjänsten har alltså bara rekommenderat att undvika eldning. Eldningsförbud har utfärdats på vissa håll i landet, men på Gotland ligger det längre fram i tiden.
– Eftersom det inte råder något eldningsförbud så kan vi bara rekommendera att man höjer sin egen beredskap när det ska eldas. Vid eldning ska man också tänka på att gnistregn kan fara iväg i vinden och man måste fortsätta hålla koll på glödbädden hela tiden efter att själva brasan slocknat, säger Jonatan Ahdrian.