Tidig vårvärme får blommorna att jubla

Våren är en månad tidigare i år jämfört med normalt. Det menar Jonas Enderberg i När. Hans växthus måste kylas för att inte bli för varma.

Eva och Andrés Espillco Ccaccachahua pysslar om sina penséplantor. Det är deras första år på Gotland som odlare.

Eva och Andrés Espillco Ccaccachahua pysslar om sina penséplantor. Det är deras första år på Gotland som odlare.

Foto: Henrik Radhe

Vårkänslor (GA)2019-03-01 09:00

Februari blev nästan fem grader varmare än normalt. I mitten av veckan hade Visby flygplats 7 plusgrader, den 16 februari uppmättes 11 grader och i Fårösund hela 13 plusgrader.

– I tisdags slog vi massa rekord och den högsta temperaturen som någonsin uppmätts i Sverige, 16,7 grader i Karlshamn, säger Henrik Reimer, meteorolog vid SMHI.

På Gotland kyler ännu havet och även om något rekord inte har uppmätts är det varmare än normalt. Hos Ingegerd Sahlsten i Follingbo bräker lammungarna som hon hoppas kunna släppa ut tidigare än normalt i hagen.

– I fjol var det snöstorm vid den här tiden, säger Ingegerd Sahlsten som trots att det bara är månadsskiftet februari mars jobbar i t-shirt utomhus.

I lä i solen hos Jonas och Kurt Enderberg i När är vårvärmen påtaglig. I växthusen blommar en tredjedel av de 9 000 penséerna, vilket är supertidigt.

– Så som det blommar nu brukar det göra i slutet av mars, det är en månad tidigt, säger Jonas Enderberg.

Penséerna sattes i höstas och har tillbringat vintern i bara enstaka plusgrader. Värmen utomhus, i kombination med solen, pressar temperaturen i växthusen till över 25 grader.

– Det är inte bra när det är så varmt. Penséerna växer för fort och kan bli slingriga och överväxta, säger Kurt Enderberg.

För att sänka temperaturen används en stor fläkt, som blåser in mängder med kall luft utifrån. Mindre flockar med stare, grågäss och tofsvipor har setts. Om vårvärmen sätter igång lusten att plantera är det riskfritt att sätta ut penséer tidigt, menar Jonas Enderberg.

– De tål hur mycket som helst och blir bara kraftigare och finare, men kan komma senare, säger han om effekterna av en eventuell köldknäpp i mars.

Om väderprognosen hotar med många minusgrader har han ett tips:

– Kasta en handduk över dem, då överlever de.

Andrés Espillco Ccaccachahua är född i en by på 4 000 meters höjd i Peru. Tillsammans med sin fru Eva driver han sedan i somras Follingbo trädgård.

– Min familj är från Anderna och där kan det bli tio minusgrader, jag tycker om det, säger han och förklarar att han är van vid kyla men nu ser fram emot den första våren som pensée-odlare på Gotland.

15 000 plantor i regnbågens alla färger sattes i höstas i jorden och hanteras nu som om de vore barn.

– Vi springer ut varje morgon och kollar att de mår bra, säger Eva Espillco.

Fakta

Penséer finns med blommor från ett par till tio centimeters storlek.

De är mycket köldtåliga och alla penséer klarar frostnätter med några minusgrader.

Har penséerna blivit utsatta för frost ser de lite ledsna ut och slokar, men de sträcker på sig igen så fort det blir plusgrader.

Placera helst penséerna i sol till halvskugga eftersom de som står i skugga blommar sämre och blommorna håller inte lika länge.

Vattna regelbundet. Om du planterar dem i små krukor torkar de lätt en solig dag. Ställ då gärna krukan på ett djupt fat som kan hålla extra vatten.

Penséer som vattnas med svag näringslösning fortsätter att blomma långt in på sommaren.

Genom att putsa bort vissna blommor genererar de nya blommor och på så sätt förlängs blomningstiden.

Källa: Blomsterfrämjandet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om