Utgångsläget var väl "sådär". I december presenterades Region Gotlands undersökning kring hälsa och levnadsvanor, vilken gav vid handen att Gotlands kvinnor känner sig stressade och trötta och att de gotländska männen är överviktiga, har dåliga tänder, dricker för mycket, struntar i att träna och snusar mer än någonsin.
Och sedan vände vi i almanackan blad till tidiga januari och vad händer då?
Jo, många restauranger stänger, inte mycket händer och lika bra är kanske det för pengarna är ändå slut.
Tiden efter jul, nyår och trettonhelgen kallades redan i det gamla bondesamhället för ”oxveckorna”.
Det syftar på att man efter mycken ledighet då åter fick slita som just en oxe, utan någon extra vilodag förrän till påsk.
I dag är livet för de flesta inte lika fysiskt slitsamt, men många upplever ändå årets första månader som särskilt tunga.
Särskilt som det är mörkt på morgonen och mörkt på kvällen och i år dessutom hela tre månader till påsk, vilken infaller den 19–22 april.
Men hur ska man då göra för att uthärda dessa veckor.
Christine Senter är legitimerad psykolog ochenhetschef på vuxenpsykiatriska öppenvården i Visby.
Hon säger att det viktigaste för välmåendet är att bryta mönster och göra någonting annat för en stund. Under den enskilda dagen – ta en lunchpromenad för den som har inomhusjobb och komma ut i ljuset, kanske – men också över tid.
Egentligen är det tokigt hur vi vanligtvis lägger upp våra ledigheter, menar hon.
– Det behövs en långhelg då och då för att vila eller få tid till annat än arbete. Och finns det ingen helg bör man, om det går, ta några dagars ledighet på annat sätt, säger Christine Senter.
Bästa sättet att må bra är att träna. Det är inte enbart en känsla utan dessutom vetenskapligt belagt.
Träning utvecklar hjärnan, förbättrar minnet, gör det lättare att kontrollera impulser och hantera stress, vilket i sin tur förebygger nedstämdhet.
– Hur vi tar hand om oss och vår mentala hälsa är alltid relevant att reflektera kring, oavsett årstid, säger Christine Senter, legitimerad psykolog.
Mars räknas som den första vårmånaden och det är då ljuset återvänder på allvar. 20 mars infaller vårdagjämningen och den 31:a i samma månad ställs klockan fram till sommartid.
För vissa innebär ljuset en annan slags trötthet än den som mörkret ger. Uppskattningsvis 400 000 svenskar, fem procent av befolkningen, lider av vårdepression och ytterligare 1,5 miljoner drabbas årligen av så kallad vårtrötthet.