Slopad rabatt - då kan utomlänsvården bli ännu dyrare

Karolinska universitetssjukhuset kan komma att slopa rabatten kring en viss del av den gotländska utomlänsvården. Regionen ser nu över om gotländska patienter ska skickas till andra sjukhus.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har fått i uppdrag att se över om delar av utomlänsvården kan flyttas till andra sjukhus.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har fått i uppdrag att se över om delar av utomlänsvården kan flyttas till andra sjukhus.

Foto: David Skoog/Arkiv

Vård2020-06-18 06:03

I fjol kostade den remitterade utomlänsvården Gotland 184 miljoner kronor och sedan 2016 har prislappen alltid varit över 150 miljoner kronor, siffrorna är från hälso- och sjukvårdsförvaltningens register över vad den remitterade utomlänsvården kostar per helår. 

Prognosen för 2020 är att den remitterade utomlänsvården ska kosta 180 miljoner kronor. Prognosen är dock osäker på grund av den pågående coronapandemin. 

Priserna för utomlänsvården har stigit under de senaste åren. Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott har gett verksamheterna inom förvaltningen i uppdrag att se över vilka delar av utomlänsvården som skulle kunna flyttas till billigare alternativ. 

 – Vi ser framför allt väldiga kostnadsökningar på Karolinska. Det är inte så enkelt att kolla i regionernas prislista för att se var det finns billigare vård att köpa, utan det måste göras ett gediget arbete, säger Yvonne Skovshoved, ekonomichef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen. 

Regionen har i avtalet en rabatt på drygt 12 procent på en viss del av den vård som köps från Karolinska universitetssjukhuset. Men Yvonne Skovshoved säger att man har fått indikationer på att rabatten kan komma att försvinna.

– Då kommer Karolinska att vara dyrare än övriga sjukhus som vi köper vård ifrån. Det handlar inte bara om pengar, utan många patienter får den hjälp som de behöver. Men vi måste kolla på vad som remitteras och vi kommer ta upp på det på Utomlänsvårdsforumet efter sommaren, säger hon.

Mats Englund, funktionsekonom vid Region Gotland, säger att kostnaderna även ökat vid andra sjukhus i Stockholm. 

– Karolinskas kostnadsnivå har ökat markant och det beror bland annat på sjukhusbygget, men de ökade priserna gäller överhuvudtaget i Stockholm. Man bygger om flera Stockholmssjukhus och det driver upp kostnadsläget även för dem, säger han.

Mats-Ola Rödén (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att det är viktigt att se över utomlänsvården.

– Vi fick inför året en höjning på utomlänsvården på 20-30 miljoner kronor i ökade kostnader. Då måste vi se över om det finns vård som kan flyttas till annan vårdgivare. Då ska det i så fall vara till samma kvalité, men kanske till bättre pris. Det kan vara Kalmar eller Linköping eller något annat sjukhus. Utomlänsvården är en de viktigaste frågorna som vi har att hantera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!