Förra året gick Sara Nyd instruktörsutbildningen ”Våga fråga” för organisationen ”Suicide Zero”. För att bli varm i kläderna ska hon hålla ett antal testutbildningar, men till dem har det varit svårt att rekrytera folk.
– Många är rädda för att väcka den björn som sover, den myten vill vi spräcka. Det är inte farligt att fråga och det kan inte bli värre, säger Sara Nyd.
Hon menar att ett leende, en blick eller den raka frågan ”Hur mår du” kan rädda liv.
– När jag mådde så dåligt hade jag velat få den frågan. Det är väldigt instabilt just där och då och man är väldigt lättpåverkad. En liten fråga kan avgöra, säger hon.
Varje år tar cirka 1 500 personer i Sverige sina liv. Sara Nyd kunde ha hört till den statistiken.
– Jag ”lyckades” eftersom jag fortfarande lever, säger hon och berättar om tecknen och varningssignalerna som andra bör vara uppmärksamma på.
Större förändringar i livet, som anhörigas eller nära vänners dödsfall, förändringar i arbetslivet, men också till synes lyckliga händelser som giftermål, att få barn eller ta studenten, kan utlösa psykisk ohälsa.
– Vi kan göra så mycket bara genom att våga fråga om något är fel, säger hon och berättar att en varningssignal kan vara om någon plötsligt ändrar sitt beteende.
Sara Nyd är just nu tjänstledig från sitt jobb på Solbergabadet, för att utbilda sig till skorstensfejare. Parallellt vill hon åka runt på öns arbetsplatser för att hålla kurser i att förebygga självmord.