Sedan nästan 15 veckor tillbaka, den 26 mars, har Region Gotlands hälso- och sjukvård befunnit sig i stabsläge på grund av coronapandemin. Stabsläget avblåstes under onsdagen. Orsaken är att läget för vården just nu är förhållandevis lugnt och har varit det en längre tid, enligt regionen.
– Coronapandemin är långt ifrån över och det här ska inte ses om att faran är över, för så är det verkligen inte. Detta beslut kan vi ta för att vi har en väl fungerade verksamhet som är väl förberedd och att vi använder resurserna på ett effektivt sätt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob, i ett pressmeddelande.
Att stabsläget tas bort innebär att regionen nöjer sig med en ordinarie styrning av vården. Det betyder i sin tur att beredskapen sänks och den så kallade regionala särskilda sjukvårdsledningen (SSL-R) återgår till ”normalt läge”. Särskild sjukvårdsledning lokalt (SSL-L) återgår också i normalt läge.
Marie Loob menar att normalläget fungerar nu, men utesluter inte att det återigen kan bli aktuellt med stabsläge om sjukvårdsläget förändras.
– Fortsatt gäller med allra största tydlighet att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi följer händelseutvecklingen och kan snabbt agera om vi behöver höja beredskapsläget igen.
Hittills har 250 personer konstaterats bära på sjukdomen covid-19 på Gotland. Ingen vårdas för närvarande på intensivvårdsavdelning. Av de smittade har sex personer avlidit.