Stålhammar och Olsson säger sitt om Visbys handel

Carl-Johan Stålhammar och Magnus Olsson representerar två helt skilda typer av handel. Deras åsikter skiljer sig dock inte särskilt mycket, så vida det inte handlar om hårdrock.

VÄRLDSARV. Visby innerstad är vackrare än Stenhuggarens handelsplats, om detta är Olsson och Stålhammar eniga.

VÄRLDSARV. Visby innerstad är vackrare än Stenhuggarens handelsplats, om detta är Olsson och Stålhammar eniga.

Foto: Tommy Söderlund

VÄNLIGA VECKAN2018-02-14 08:50

Vänliga veckan pågår och i tisdagens GT träffade ni riksdagsledamöterna David Lindvall (S) och Jesper Skalberg Karlsson (M) i ett samtal om vikten att visa respekt, trots att de politiska åsikterna inte sällan går på tvärs.

Den här gången har vi fört samman två personer inom den gotländska handeln: Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby centrum sedan snart tre år, och Carl-Johan Stålhammar, ordförande i nybildade Stenhuggaren handelsförening och sedan i september tillika vd för Coop Gotland.

Först, berätta vad som förväntas av er i era uppdrag?

Magnus: Att skapa största möjliga förutsättningar för våra runt 220 medlemmar i stadskärnan att vara lönsamma.

C-J: Att dra nytta av att Stenhuggaren blivit ett område med många näringar, kan vi locka hit folk lockar vi också kunder till varandra. Kanske kan vi använda vår stora parkering till konserter, barndagar eller vad man nu kan hitta på.

Ni representerar var sin typ av handel, en i stor och en annan i mindre skala. Är ni konkurrenter eller vad?

Magnus: Kollegor i branschen, skulle jag säga. Vi vill samma sak, skapa lönsamhet för handlarna och därmed också fler arbetstillfällen. Tillsammans har vi allt, medan var och en är unika.

C-J: Jag skulle beskriva det i tre ”k”: kollegor, konkurrenter och komplement. Och konkurrens är alltid nyttigt, det får en att tänka i andra banor.

Magnus: Tack vare att Stenhuggaren expanderat har vi tvingats skärpa oss och bli bättre, så är det.

Vissa näringsidkare i innerstaden har det bekymmersamt medan Stenhuggaren växer, hur tänker du kring det, Carl-Johan?

C-J: Det kommer alltid att finnas en innerstadshandel, men jag tror det måste till nya grepp. P-platser, öppettider, det är mycket som behöver ses över.

Hur ofta är du själv där och handlar?

C-J: Säkert någon gång i veckan, köper en skjorta eller går och fikar. Där myser man runt, här ute handlar man en sågmaskin.

Och du Magnus, hur ofta är du här och handlar storskaligt?

Magnus: I lördags senast, jag behövde en avfuktare. Och det är ju så, det är olika typer av handel. Däremot storhandlar jag sällan!

Den ena efter den andra kedjan öppnar här vilket innebär att många tar bilen hit där det dessutom är gratis att parkera, hur tänker du kring det?

Magnus: Drabbar det Visby centrums medlemmar är det så klart inte roligt. Men samtidigt som vi i viss mån konkurrerar så är det viktigt att pengarna stannar på ön, det gynnar på sikt all typ av handel på ön.

Magnus Olsson och Carl-Johan Stålhammar säger att de har en samsyn i väldigt många frågor och dessutom hyser stor respekt för varandras kunnande.

I någon mening var det alltså ett journalistiskt missöde att låta dessa båda herrar samtala under rubriken ”...de som inte tycker som du”.

Magnus: Skulle någon som liknar en konflikt närma sig är det bara att lyfta luren. Missförstånd är den största anledningen till fuck-ups.

C-J: Precis. Jag är van att alltid säga vad jag tycker och stå för det, i samhället i stort verkar det som att man klarar sig långt om man inte har någon åsikt alls. Nej, det är inte mitt sätt.

I gårdagens GT intervjuades alltså två politiker, där är det kanske mer självklart att ha olika åsikter?

C-J: Jo, men jag tänker att kanske skulle man gräva ner stoltheten ibland, bryta upp, hitta nya koalitioner. Om vi gjort som vi alltid gjort skulle vi ännu levt i grottor!

Magnus: I politiken är det ofta fokus på vad den andra gör för fel istället för att lyfta sig själva. Inom handeln är det a och o att visa respekt mot kunden och aldrig prata illa om andra.

C-J: Ju mer man ger desto mer får man, det är en sanning som alltid håller.

Magnus: Har man inte en speciell vara och vet att någon annan har den ska man givetvis hänvisa dit, det vinner alla på i längden. Det är genom det personliga bemötandet man vinner kunder.

Ni låter väldigt eniga, och jag förstår att Magnus hjälpte till med råd när er handelsförening skulle bildas.

C-J: Ja, våga fråga, helt enkelt. Ta hjälp av dem som har erfarenhet och kunskap.

Lite som att Charlotte Kalla tränar med Marit Björgen?

C-J: Det kan man kanske säga.

Men så var det alltså det där med att tycka riktigt samma sak, men för att nå dit får vi lämna butikernas värld och ta oss in i hårdrocken, för där skiljer sig favoriterna åt.

Magnus: Guns’N’Roses!

C-J: AC/DC, ingen tvekan!

Och så får det här samtalet sluta, inga större konfrontationer, alltså. Men det var heller inte avsikten, veckan går i det vänligas tecken, ju.

vänliga veckan

Den vänliga veckan instiftades 1946 av Läkarmissions Harry Lindquist, i syfte att då visa extra vänlighet mot varandra.

Fem tips för en vänlig vecka:

Var vänlig mot någon som du inte känner.

Visa omtanke genom att lämna din sittplats till någon på bussen eller håll upp en dörr.

Skänk bort kläder du inte längre använder.

Ring det där samtalet som annars inte blir av till en gammal släkting eller vän.

Skicka en vänlig hälsning i form av ett vykort eller e-mail.???

Källa: Sveriges läkarmission

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om