Företrädaren om IVO:s beslut att stänga HVB-hemmet

Efter att ha fått larm om allvarliga missförhållanden, där flera anställda bland annat misstänks för brott, beslutade IVO i slutet av förra veckan att HVB-hemmet i Vänge ska stängas. Nu kommenterar bolagets företrädare styrelseledamoten Daniel Hansson ärendet. ”Jag skäms”, säger han.

Under förra veckan beslutade IVO att HVB-hemmet i Vänge skulle stänga. Anledningen var risk för allvarliga missförhållanden, där det bland annat framkommit att flera av de anställda på boendet misstänks för olika typer av brott.

Under förra veckan beslutade IVO att HVB-hemmet i Vänge skulle stänga. Anledningen var risk för allvarliga missförhållanden, där det bland annat framkommit att flera av de anställda på boendet misstänks för olika typer av brott.

Foto: Jakob Hallingberg Romin

Vänge2024-04-04 10:58

På skärtorsdagen rapporterade Helagotland om att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fattat beslut om att förelägga AB Gotländska HBV i Vänge med ett tillfälligt förbud mot fortsatt verksamhet. Bakgrunden till beslutet var att myndigheten blivit kontaktad av polisen på Gotland som bland annat ifrågasatte ”den anställda personalens lämplighet att arbeta med barn med aktuell problematik” på det aktuella boendet. 

Efter att IVO genomfört en inspektion har det framkommit att flera av de anställda på HVB-hemmet i Vänge misstänks för brott, och att minst en av dem, av Polismyndigheten, bedöms vara aktiv i kriminalitet. Det handlar bland annat om misstankar om narkotika- och dopingbrott samt penningtvättsbrott.

Målgruppen på boendet i Vänge är pojkar mellan 14 och 17 år med missbruksproblematik, och verksamheten har åtta platser. I sitt beslut om stängning av verksamheten skriver IVO bland annat att ”kriminellt aktiva anställda riskerar att förstärka ett normbrytande beteende, befästa en i förekommande fall begynnande kriminell identitet och fördjupa ett pågående missbruk hos ungdomarna”.

Sedan nyheten om att HVB-hemmet tvingas stänga har Helagotland sökt bolagets företrädare Daniel Hansson för att få hans syn på händelserna. På torsdagen återkom han med en kortare kommentar via sms.

”Utgången av det hela skäms jag över. Intentionen och ambitionen var alltid att bygga upp en betydligt mycket mer seriös verksamhet än den som blivit presenterad den senaste tiden. Just i detta nu inväntar jag det slutliga protokollet från IVO och håller på med en intern utredning kring hur detta kunde ske. Därefter kommer jag ta ställning till om beslutet ska överklagas eller inte. Mer än så kan jag inte säga för tillfället”, skriver han.

I IVO:s beslut står det att avvecklingen av HVB-hemmet i Vänge skulle senast onsdagen den 3 april klockan 12.00. Enligt Daniel Hansson ska det på torsdagen inte längre finnas några ungdomar kvar på boendet.

Helagotland har varit i kontakt med IVO:s presschef Adam Alfredsson, som i ett mejl skriver att IVO kommer att efterhöra med huvudmannen för att säkerställa att verksamheten har stängt.

”Utöver detta kan myndigheten vidta ytterligare åtgärder för att säkerställa att verksamheten inte längre bedrivs”, skriver Adam Alfredsson. 

I ett annat mejl från IVO har enhetschefen Anna Karin Nyqvist svarat på några av Helagotlands frågor angående ärendet med AB Gotländska HBV. Hon förklarar bland annat varför en stängning av verksamheten bedömdes vara så akut.

”IVO bedömde att det förelåg sannolika skäl för att verksamhetens tillstånd kommer att återkallas på grund av allvarliga missförhållanden. Ett slutligt beslut i frågan bedömdes, mot bakgrund av de allvarliga missförhållandena, inte kunna avvaktas”, skriver Anna Karin Nyqvist.

Vad händer med ungdomarna som är placerade på boendet?

”De ungdomar som var placerade på boendet tas om hand av den eller de nämnder som är ansvariga för placeringen. När beslutet hade fattats underrättades de ansvariga nämnderna om beslutet av IVO.”

Daniel Hansson driver även Staple Ungdomshem i Lärbro, som är ett annat HVB-hem på Gotland. Har ni granskat eller kommer ni att titta även på den verksamheten?

”IVO tillsynar årligen alla HVB där barn och unga bor. Dessutom fortsätter tillsyn i ärendet där IVO beslutat om tillfälligt förbud”. 

Som Helagotland tidigare rapporterat har inga gotländska ungdomar varit placerade på boendet i Vänge den senaste tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!