Bygget av Sibbjäns i Vamlingbo har pågått i flera år. För trogna Helagotlandläsare har projektets olika faser blivit något av en följetong. Men den senaste tiden har det varit ovanligt tyst. Vad hände egentligen med planerna på en ”cirkulär gård med självförsörjande restaurang” med öppning 2023?
Vd Susanna Rönn gillar att verka i det tysta.
– Jag kände att vi kan väl vara lite hemliga, det är mystiskt, säger hon och skrattar.
Nu visar hon oss in i den skinande nya ladan, som inte på något sätt liknar den urblåsta lokalen för tre år sedan. Golv, väggar och tak är på plats tillsammans med ett nytt kök som vetter ut mot restaurangdelen, med en öppen eldstad i mitten.
– Jag får otroligt många förfrågningar om intervjuer. Men ni är först, säger Susanna Rönn.
När gården köptes år 2020 var visionen en sommarrestaurang med ett enklare bed and breakfast. Men för varje år har planerna växt ytterligare. Hus vinterbonades, egen vattenförsörjning installerades och fler djur flyttade in. Ägarna såg potentialen och ville att verksamheten skulle leva åtminstone nio månader om året.
– Därför gjorde vi det mer ordentligt än som var tänkt från början. Men vi har inga stjärnambitioner, vi vill servera enkel god bondgastronomi, förklarar Susanna Rönn.
Tillsammans med sin man Pontus Rönn, samt vännerna Jonas Nordlander och Kina Zeidler, köpte hon gården för fem år sedan. Inledningsvis var det stjärnkocken Danyel Couet som frontade verksamheten, i dag är han ute ur bilden. Enligt Susanna Rönn på grund av att ”projektet drog ut på tiden”.
Kvar är de fyra som köpte gården från början.
– Det är vi som är initiativtagare, grundare och ägare av verksamheten. Så har det varit från dag ett.
Redan 2023 hoppades man på öppning. Men de planerna har skjutits på framtiden och många har undrat när det egentligen är dags. Svaret är nu.
– Det finns ingen risk att det inte blir så, lovar Susanna Rönn.
Till sommaren öppnar både restaurang- och hotellverksamhet. Med lamm som paradrätt och skräddarsydd vinmeny.
– Men jag söker fortfarande en bagare med stort B. Jag skulle verkligen behöva någon som kan baka, det får du gärna skriva.
Planerna på att hålla gården så cirkulär som möjligt är fortfarande intakta. Till och med utökade, menar Susanna Rönn.
– Eftersom vi är en restaurang klarar vi oss inte utan olivolja, citron och kaffe till exempel. Men annars är målet att vara så självförsörjande vi bara kan, med lite hjälp från bönder häromkring.
Men trots att det bara är en dryg månad kvar till att portarna öppnas för allmänheten finns mycket kvar att göra. På gården råder febril aktivitet. Det grävs, byggs och snickras överallt.
Det som sker i år blir bara en ”smygöppning”, förklarar Susanna Rönn.
– Nästa år blir det ”the grand opening”. Då ska gårdsbutiken vara öppen hela dagarna och vi kommer att ha lunch, fika och guidade turer.
Så hur har man haft råd med detta jätteprojekt? Den största finansiären är Jonas Nordlander, medgrundare av bland annat Tradera, och en av de fyra vänner som köpte gården 2020. Hur mycket allt har kostat vill Susanna Rönn inte gå in på, men att avkastningen kommer dröja står klart.
– Det kommer nog ta tre år. Minst. Man får räkna med att det tar tid att bygga upp någonting, speciellt på södra Gotland långt från civilisationen. Det kommer nog ta några år innan folk hittar hit.
Prislappen för en gårdsmiddag är 800 kronor, en hotellnatt mellan 3 750–5 100 medan de enklare logementsrummen går för 2 700–2 900 per natt.
– Det är väl premium på Gotland men normalt för Stockholm kanske. Jag hade egentligen velat sätta ännu högre priser på grund av de kostnader vi haft för att skapa allt. Med tanke på att maten är så färsk att den nästan lever på väg in i köket, så har vi satt ett jäkligt bra pris.
Innan intervjun är över får vi en rundtur i det enorma området. Susanna pekar ut poolen, eller naturdammen, där gäster ska kunna bada. Lite längre bort finns plats för utegym, yogatempel och bastu som planeras att byggas till hösten.
Vi passerar växthus, bevattningsdamm och ett stort område som ska bli bärodling i framtiden. Vid stallet kommer tre kultingar glatt springande mot oss. Även här är ladan sprillans ny.
– Jag brukar kalla den för Grand hotel för grisar, säger Susanna Rönn innan hon hastar vidare till nästa möte.