Gotlandsamerikaner följer valspurten

I natt avgörs den hårda presidentstriden mellan affärsmannen Donald Trump och den rutinerade politikern Hillary Clinton. På Gotland bor det ett 30-tal personer som kan vara med att avgöra den hårda kampen.

Donald. Han är en välkänd och omstridd affärsman.

Donald. Han är en välkänd och omstridd affärsman.

Foto: Evan Vucci

Valspurt i USA2016-11-08 05:30

Vanessa De Sha, som bor i Gothem, är en av alla de utlandsamerikaner som får rösta i presidentvalet. Trots att hon röstat i varje val sedan hon fyllde 18, så tänker hon inte rösta den här gången. Det är ett högst medvetet val.

– Jag tycker att det här tvåpartisystemet är principiellt fel, säger hon och fortsätter:

– Det har inte funnits några chanser för en oberoende, säg en libertarian eller grön, kandidat.

Undersökningar visar att presidentkandidaterna aldrig haft så lågt förtroende hos väljarna som den här gången. Vanessa De Sha har märkt att diskussionerna om Trump och Clinton ofta inte handlar om vem som blir bäst president utan om vem som är den minst dåliga kandidaten.

– Jag har rätt att rösta men det är också min rätt att låta bli om jag tycker att båda kandidaterna är fel, säger hon.

Gabriel Gustafsson Hall, från Visby har amerikansk pappa och har därför dubbelt medborgarskap, vilket gör honom till en av alla de svenskar som röstar. I primärvalen lade han sin röst på demokraternas Bernie Sanders, men nu hamnar rösten på Hillary Clinton.

Likt Vanessa önskar Gabriel att det fanns fler kandidater att välja bland. Även om amerikanska väljare kan lägga sin röst på ett oberoende partis kandidat så står valet i praktiken enbart mellan demokraterna och republikanernas presidentkandidater.

– Om inte Trump hade varit så hemsk hade jag kanske röstat på the Green party, säger han och menar att det är viktigt att se till att Donald Trump inte får makten.

– Han är helt utesluten för min del. Han är extremt fientlig mot alla slags minoriteter.

Även om Vanessa De Sha inte sympatiserar med Hillary Clintons politik så ser hon också framemot att USA kan få sin första kvinnliga president.

– Hon är en karriärspolitiker. Det är en svaghet. Hon vet hur man arbetar för att få fram sin sak i Washington, men jag tror att det blir status quo under hennes ledning, säger hon.

Hillary Clinton har anklagats för att under sin tid som utrikesminister gynnat parter som donerat pengar till familjen Clintons stiftelse. Det är en av de saker som oroar Vanessa De Sha:

– Hon, och hennes familj, har för många intressekonflikter.

I opinionsundersökningarna tycks valet mellane Hillary Clinton och Donald Trump bli en riktig valrysare. Trump är så pass kontroversiell att till och med republikanska politiker tagit avstånd från honom. Vanessa De Sha kallar honom ”a hot mess” och förklarar hans popularitet bland annat med att människor känner att de traditionella politikerna anses korrupta och oärliga. Trumps nedlåtande uttalanden om minoriteter och planer på att bygga en mur mot Mexiko lockar en viss typ av väljare, menar Vanessa De Sha.

– Han spelar på rädslan mot det som är annorlunda. Han lockar vita i underklassen som känner att deras jobb har försvunnit, säger hon.

I Sverige har många höjt på ögonbrynen åt att Trump kunnat ta sig så långt som han gjort i politiken. Han använder idéer om terrorism och invandring för att säga att det alltid är någon annans fel, menar Vanessa.

– Men det är ingen amerikansk grej, man kan se det i hela Europa också. Ta Brexit som ett exempel, det handlade också om rädsla för invandring och att utlänningar ska komma och ta jobben, säger hon.

I takt med att valet närmar sig har de politiska skandalerna avlöst varandra och det går inte en dag utan att det rapporteras om Clintons e-mailskandal, rasistiska uttalande från Trump och anklagelser om sexuella ofredanden. Personpåhoppen är många och saknar motstycke i svenska valkampanjer.

– Ni är konflikträdda här, säger Vanessa De Sha och skrattar:

– Det är inte mer smutskastning än i tidigare kampanjer, men folk har en tendens att glömma efter varje val.

Kandidaterna Utlandsamerikaner

Amerikanska valet 8 november

Donald Trump, republikanerna. Affärsman och tv-personlighet

Hillary Clinton, demokraterna. Har suttit i senaten, varit utrikesminister och var USA:s ”first lady” när hennes make Bill Clinton var president -93 till -01.

Antal gotlänningar som är amerikanska medborgare och myndiga: 36 personer.

Antal svenskar som är amerikanska medborgare och myndiga: 8556

Källa: SCB. De drygt 11 000 svenska medborgare som är födda i USA, och som därmed kan ha dubbelt medborgarskap, räknas alltså inte med, men kan också ha rösträtt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om