Hemliga välgörare gav Inga-Karin glädjen tillbaka

Intresset för välgörenhet är rekordstort på ön. En av dem som upplevt det är Inga-Karin Jakobsson, som fick hjälp precis när hon behövde det.

Ser en ökning. Jacob Ahlin på domkyrkoförsamlingen.

Ser en ökning. Jacob Ahlin på domkyrkoförsamlingen.

Foto: Privat

Välgörenhet (GA)2018-01-05 07:00

Inga-Karin Jakobsson är en av de gotländska pensionärer som lever på garantipension och har små ekonomiska marginaler. Den 15 augusti förra året skrev GA om Inga-Karin och hur hon kämpar för att få ekonomin att gå ihop. En dryg månad senare dök ett kuvert upp i hennes brevlåda utanför den lilla radhuslägenheten i Stånga. Det innehöll ett handskrivet brev, där brevskrivaren skrev att det är ”uruselt” att Inga-Karin hade svårt att klara sig på pensionen. Brevet var bara undertecknat med förnamn, och i kuvertet låg också några hundralappar. Något som gjorde Inga-Karin förbluffad.

– Jag var tvungen att titta flera gånger att brevet verkligen var adresserat till mig.

I början av december var det dags igen. Inga-Karin hade nyligen varit hos läkaren och tagit emot ett negativt hälsobesked, något som lagt en våt filt över julglädjen. Men återigen dök ett kuvert med pengar upp i brevlådan. Även denna gång var det undertecknad med ett förnamn, men inte samma som i det föregående brevet. Personen hade också läst om Inga-Karin och ville ge henne en extra slant till jul.

– Det var rätt adress och det var till mig. Jag blev både chockad och glad. Finns det verkligen sådana personer som kan ta av sina surt förtjänade pengar och bara ge bort till en annan? säger Inga-Karin.

Det är inte bara Inga-Karin som fått hjälp av medmänniskor. Det råder en stark välgörenhetstrend på ön, särskilt runt jul. Frälsningsarmén på Gotland har varje år en julinsamling, som i år inbringade 461 000 kronor. Det är rekord, och drygt 100 000 kronor mer än i fjol.

– Vid julen blir människor extra givmilda. Det finns en otrolig generositet här på Gotland, säger Ann-Christine Karlsten, kårledare på Frälsningsarmén.

Samtidigt som hon är glad över att kunna hjälpa till har hon sett en utveckling där välgörenhetsorganisationer tar över där det offentliga tidigare tagit ansvar.

– Speciellt de senaste tio åren, när människor har blivit utförsäkrade. Jag hoppas att det blir en förändring där, säger Ann-Christine Karlsten.

Jacob Ahlin är projektledare vid Domkyrkan och har varit en av administratörerna i Facebookgruppen ”Familj till familj”, som drivs av Visby domkyrkoförsamling. I den hjälper gotländska familjer varandra med gåvor och bidrag. Det kan vara mat, barnkläder eller leksaker. Gruppen, som idag har drygt 3 300 medlemmar, har växt rejält under året. Jacob Ahlin ser en tydlig trend i att intresset för välgörenhet växer, i synnerhet under julen.

– Då är det fler än vanligt som vill ge gåvor i gruppen, säger han.

Under hösten och vintern har också flera privatpersoner engagerat sig för välgörande ändamål. Bland andra Kristina Björkén från Martebo som skänkte bort julgranar, Linda Hjorter samordnade julbord för behövande och sjuksköterskan Johanna Hallén som delade ut 75 kassar med godsaker och pyssel inför jul till barnfamiljer.

– De senaste åren har jag verkligen fått upp ögonen för hur bra det känns att hjälpa, och vilket överflöd vi lever i, säger Johanna Hallén.

Hon försöker att plocka bort allt som hennes familj inte behöver så att det kan komma till nytta för dem som har mindre. Arbetet med julkassarna gav nya insikter.

– Det blev en ögonöppnare för hur olika ställt vi har det i det här samhället, säger Johanna Hallén.

Två andra privatpersoner som gjort något gott är Inga-Karins brevskrivare. För Inga-Karin Jakobsson betydde de extra hundralapparna mycket. Hon hade för en gångs skull råd att unna sig lite extra under hösten och julen, och nu vill hon tacka dem som skickade breven och försäkra dem om att breven verkligen kommit fram.

– Ett stort varmt tack av hela mitt hjärta.

Välgörenhetstrenden

Svenskarna ger allt mer pengar till välgörenhet.

Under 2016 skänktes 8,3 miljarder till de välgörenhetsorganisationer som har 90-konto.

Det innebar en ökning med 300 miljoner jämför med föregående år.

De som fick in mest pengar då var Unicef, Läkare utan gränser och Cancerfonden.

Mängden insamlade pengar har ökat stadigt sedan 2006.

Källa: Frivilligorganisationernas insamlingsråd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!