Snart får de rösta för första gången

2215 gotlänningar är i år röstberättigade för första gången. Vilka frågor är det som berör mest? Så här går tankarna hos några gotländska ungdomar.

Wisbygymnasiet arrangerar sitt eget skolval onsdag 5 september. Dagen före är representanter från fullmäktigepartierna på plats för att träffa eleverna i trean.

Wisbygymnasiet arrangerar sitt eget skolval onsdag 5 september. Dagen före är representanter från fullmäktigepartierna på plats för att träffa eleverna i trean.

Foto: Malin Stenström

VALET 2018 (GT)2018-08-25 05:45

EU-medlemskapet, skolan, integrationen och det psykiska måendet bland unga är ämnen som engagerar i 18-årsåldern. Och säkert fler därtill.

Det här är ingen vidlyftig enkät, inget finger i luften, bara fyra unga röster, ungdomar som den 9 september får rösta i riksdags- och fullmäktigeval för första gången: Andreas Nordlund och Filip Johansson som går i trean på teknikprogrammet, Anna Hallbom som pluggar ekonomi och Thipthida Prasannet som går i tvåan på naturprogrammet.

Anna Hallbom är aktiv inom Liberalerna och är den yngsta fullmäktigekandidaten på valbar plats på Gotland, övriga ser politiken utifrån.

– Nej, säger Thipthida, jag skulle inte kunna tänka mig att bli aktiv. Inte än, i alla fall.

Så hur är det, hur tar du del av vad de olika partierna står för?

Jag är inte så insatt, men Internet är ju ens bäste vän. Jag googlar en del där och så frågar jag folk runt om mig, kompisar, vuxna som röstat många gånger. ”Vad tycker Centern? Vad tycker Moderaterna?”, det får de stå ut med, säger hon.

Andreas Nordlund säger att han pratar med kompisar och syskon, söker på egen hand och i somras besökte han Almedalsveckan för att lyssna på tre av talen där.

Även Filip Johansson tog tillfället i akt att lyssna på några av partiledarna där.

– Det är egentligen först i sommar jag börjat läsa på en del.

Anna Hallbom, däremot, har varit klar över sina partisympatier länge. I dag är hon ordförande i Liberala ungdomsförbundet på Gotland.

– Men jag tar del av andras politik också, följer partiledardebatter, twitter och olika utspel, säger hon.

Alla säger att de verkligen kommer att använda sin rätt att rösta, de ser det närmast som en plikt.

– Det är viktigt, säger Filip Johansson. En röst är en röst, om alla tänker att deras röst inte betyder något blir det heller inget resultat. Det är som med miljön, det spelar roll vad den enskilde människan gör.

Andreas Nordlund håller med, men han menar att det också är viktigt att verkligen sätta sig in i vad partierna vill:

– Jag ser det som en skyldighet att veta vad man lägger sin röst på, men också en skyldighet att rösta, annars blir det ingen demokrati, säger han.

Än vet han inte vilket eller vilka partiers valsedlar han ska lägga i kuvertet om två veckor, det går ju att rösta olika i de olika valen.

Även Filip Johansson och Thipthida Prasannet funderar ännu. Thipthida säger att ju mer hon sätter sig in i frågorna, desto svårare blir det.

– Jag gjorde Valkompassen, men efter det vet jag att jag ändrat mig i en del frågor.

Vilka frågor är det då som är viktiga för dessa fyra 18-åringar? Jo:

­– Jag gillar EU, säger Andreas. Det gör det enkelt med import och export, enkelt att resa. Det är viktigt också att inte stå ensamma när vi har Ryssland i närheten.

– SD, säger Filip Johansson, är det parti det pratas mest om men det är också det parti som skapar mest konflikter. På vissa områden tycker jag de har rätt, men jag kommer inte att rösta på dem. De vill gå ur EU och för mig är det viktigt att välja ett parti som är EU-positivt av samma skäl som Andreas sade.

Anna Hallbom tycker att den psykiska ohälsan bland såväl unga som äldre är en viktig fråga.

– Integrationen kan bli bättre, här på skolan, inte minst. Ja, hela skolpolitiken är viktig. Jag håller med om att SD tar tag i många frågor kring integrationen, men de pekar bara på problemen och visar inga lösningar, säger hon.

Thipthida Prasannet tycker att miljön är en viktig fråga, utan god miljö på sikt ingen planet alls.

– Jag tycker det finns något bra hos alla partier, alla borde samarbete mycket mer.

röstberättigade

På Gotland finns 46 855 röstberättigade personer.

18-29 år: 15,9 procent.

30-49 år: 26,6 procent.

50-64 år: 25,8 procent.

65-: 31,8 procent.

4,7 procent av de röstberättigade på Gotland är förstagångsväljare.

49,2 procent är kvinnor, 50,8 procent är män.

Testa dina åsikter – Valkompassen på helagotland.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om