Bara två får plats ­ – nu är det dag för ö-råd

Deras framtid hänger på väljarnas röster. Gotland har två mandat i Sveriges riksdag ­– frågan är vilka partier som ska få dem? Valkvällen förvandlas då till ett slags ö-råd.

Foto:

VALET 2018 (GT)2018-09-09 06:30

Jesper Skalberg Karlsson (M), Lars Thomsson (C) och Hanna Westerén (S) är förstanamn på respektive partis riksdagslista. Det mest troliga är att vi bland dem hittar Gotlands riksdagsröster de kommande fyra åren.

Jesper och Hanna har suttit i riksdagen den gångna mandatperioden, Lars gör allt han kan för att att ta sig dit.

– Det är 24 år sedan vi hade ett gotländskt centermandat, det är dags igen, tycker han.

På fredagen intog GT frukost tillsammans med den politiska trion på ett kafé i Visby för att prata valrörelse och tankar kring politiken.

Men vi börjar med det som varit:

Är det något som förvånat er i årets valrörelse?

Hanna: Jag upplever att folk verkligen är intresserade av att prata politik, vid valstugan till exempel och när vi knackar dörr. Jag tror det är händelser i omvärlden, som Brexit och att Trump blev president, som gjort att många engagerat sig mer. Lokalt har det varit ganska få debatter, färre än tidigare valrörelser.

Lars: Få debatter, lite seg start efter sommaren, men på slutet har det kommit igång. Det som förvånat mig mest är att av de, säg, 4000 personer jag pratat politik med är de en enda som varit öppen anhängare av SD. De andra 3999 tycker det är viktigt att bromsa dem. Det tyder på att SD flyger ganska mycket under radarn.

Jesper: Färre utfrågningar, ja, det håller jag med om. Vad gäller SD har jag inte samma upplevelser som Lars, kanske är de mer intresserade av att prata med mig, ställa mig till svars, kanske, jag vet inte. Men annars...en vanlig valrörelse.

Ni arbetar var och en för en riksdagsplats, hur har ni gjort för att göra just er egen röst hörd?

Lars: Jag har nästan enbart fokuserat på riksdagen, jag har delat ut 6000 personvalsfoldrar, besökt 25 platser med vår fossilfria turné runt ön, skrivit 15 insändare. Det har varit ett heltidsjobb sedan midsommar.

Jesper: Det viktigaste är att träffa människor, reklam och valaffischer övertygar inga väljare, däremot bidrar det till att folk känner igen en. Jag har sett till att vara tillgänglig, besökt marknader, svarat på mejl, pratat politik med alla som vill prata.

Hanna: Jag ser det som ett lagarbete och det förpliktigar att ha fått förtroendet att vara nummer ett på listan. Jag har gjort mig så tillgänglig som möjligt så människor när som helst kan prata politik. Att det sedan är just jag som ska vara i fokus...det är lite obekvämt, måste jag säga. Jag ser det mer som att man röstar på hela S-paketet.

Varför blir det bättre för Gotland med just ditt parti i riksdagen?

Jesper: Gotland får en stark röst som kommer att fortsätta jobba för bättre kommunikationer, fortsätta arbetet med en tredje elkabel och med utjämningssystemet. Jag vill lägga förslag som utvecklar ön, inte fokusera på hur man underviker flygskatt, exempelvis, snarare för hur man får ön att växa.

Hanna: För att gotlänningarna då har en röst som tar strid för ett land som håller ihop, som ser utmaningen i välfärden, vad gäller såväl resurser som kompetens. En röst som prioriterar välfärd före skattesänkningar.

Lars: Centerpartiet för kopplingen till den stora frågan om elkabeln, för klimatomställningen och för att vi vill verka för enklare regler och lägre skattetryck för företagen.

Och varför är just du och du och du särskilt lämpade att vara denna röst?

Lars: Det är nu det gäller att inte vara blyg, va? För att jag har erfarenhet, jag har varit företagare i 25 år, engagerad i politiken lika länge, jag har ett stort kontaktnät och står också för medmänsklighet.

Jesper: Jag har förstås inte samma erfarenhet som Lars, det har jag försökt väga upp med strävsamhet. Jag har haft fler debatter och fler motioner än någon annan gotländsk ledamot, det är det jag menar med en stark röst. Är man ung och ny måste man jobba hårt för att ta plats.

Hanna: Ja, det var ju en bekväm fråga, för mig som ser mig som lagarbetare! men...jag är ideologiskt övertygad, nyfiken att ta reda på nya saker, alltid förberedd, får jag ett förtroende kan man vara säker på att jag alltid hugger i och gör lite till.

En intensiv valrörelse där ni diskuterar med motståndare snart sagt varje dag, gör det att ni på något sätt får mer förståelse för varandras politik?

Lars: När man varit med länge blir man mer ödmjuk, så är det. Hanna och jag har haft en del debatter och jag kan ibland förstå att hon också faktiskt tänkt och vill väl!

Hanna: Tack, Lars! Jo, så är det, Lars och jag har jobbat ihop länge lokalt och jag vet vad han brinner för. Jag tänker på dig, Lars, som en samarbetspolitiker. I en utfrågning svarade jag ja på frågan om jag kunde tänka mig S i en regering med C. Men där svarade du tydligt nej. Lokalt kan vi mötas, men i regeringsfrågan går det tydligen inte.

Lars: Sverige kommer inte kunna ha en så svag regering som de senaste fyra åren. Samarbete inom Alliansen är prioriterat.

Jesper: Jag tror nog att alla vill göra gott för ön, men med olika fokus och prioriteringar. Jag tycker Gotland ska vara stolt över att vi har så kunniga lokalpolitiker som är rotade i samhället.

Det är lite ”Expedition: Robinson” det här, ö-råd på söndag kväll...och vad gör ni till hösten?

Lars: Jag har varit med så länge att jag inte tar ut något i förskott. Jag kör stenhårt nu, sedan får vi se hur det blir.

Hanna: Om jag inte får förtroende, då får jag ringa F-kassan som jag är tjänstledig från och be att få komma tillbaka.

Jesper: Jag har samma inställning, jag tar inte ut varken vinster eller förluster i förtid. Men jag hoppas så klart få fortsätta det arbete jag påbörjat.

Och till sist...vad då?

Lars: Man kan konstatera att det nationellt har det varit en ganska smutsig valrörelse, men lokalt har vi klarat oss bra. Det är positivt. Och så tror jag på ett högt valdeltagande där skiljelinjen inte går mellan oss tre utan på ett annat ställe i politiken, människor ser att vi kan vara på väg mot något som hänt i historien som vi inte vill vara med om igen.

Hanna: Jag håller med, god stämning, men samtidigt kan jag bli lite sorgsen när alla politiker kallas clowner, som jag läste i en tidningskolumn. Inte för egen del i första hand, utan för att politiker är vanliga människor som väljer bort familj och fritid för att göra något de tror på...att då bli kallad clown och andra saker, det är att spä på politikerföraktet.

Jesper: Det är lördag när det här kommer i tidningen, va? Då säger jag så här: Gå och rösta!

Lars: Rösta för och inte emot. Rösta för det samhälle vi vill vakna upp i.

MILJÖN Ledamöter

I ett skolarbete i Solbergaskolans årskurs nio har eleverna fokuserat på valet. Det här är utdrag ur en elevs bedömning av den miljöpolitik S, C och M bedriver.

”Väldigt bra gjort av S att lägga fokus på miljö och klimat då det är största parti i regeringen, vilket innebär makt och inflytande på andra partier”.

Hanna: Låter bra. S har prioriterat miljön, jag vill särskilt poängtera den historiskt stora klimatbudgeten plus vikten av att prioriterar resurser för att klara energiomställningen.

”C tar med många punkter som är viktiga för ett bättre klimat och att de samtidigt vill se till att näringslivet fungerar på riktigt”

Lars: Bra tolkning, miljö och klimat har alltid varit en av våra huvudfrågor. Vi vill se lösningar som fungerar för vanligt folk, som nej till flygskatt men satsning på förnybart biobränsle.

”M verkar inte ha miljön som högsta prioritet vilket jag tycker är själviskt då miljön inte kan vänta, istället skjuts arbetet till kommande generationer”

Jesper: Nej, vi är inte Miljöpartiet och har därför färre miljöområden som prioriteras. Vi gör större insatser inom industrin och fordonsflottan men tycker inte staten ska lägga sig i skogen, exempelvis. Människor ska kunna äga utan pekpinnar, vi vill inte offra näringsfrihet, äganderätt och rättssäkerhet.”

Dessa ledamöter har representerat Gotland sedan enkammarriksdagen infördes:

1971-1973 Torsten Gustafsson (C) och Georg Pettersson (S)

1974-1976 Torsten Gustafsson (C) och Per-Axel Nilsson (S)

1976-1979 Torsten Gustafsson (C) och Per-Axel Nilsson (S)

1979-1982 Torsten Gustafsson (C) och Per-Axel Nilsson (S)

1982-1985 Gunhild Bolander (C) och Per-Axel Nilsson (S)

1985-1988 Gunhild Bolander (C) och Ulla Pettersson (S)

1988-1991 Gunhild Bolander (C) och Ulla Pettersson (S)

1991-1994 Gunhild Bolander (C) och Ulla Pettersson (S)

1994-1998 Lilian Virgin (S) och Ingibjörg Sigurdsdottir (S)

1998-2002 Lilian Virgin (S) och Roy Hansson (M)

2002-2006 Lilian Virgin (S) och Christer Engelhardt (S)

2006-2010 Christer Engelhardt (S) och Rolf K Nilsson (M)

2010-2014 Christer Engelhardt (S) och Gustaf Hoffstedt (M)

2014-2018Hanna Westerén (S) och Jesper Skalberg Karlsson (M)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om