För Torun Stening och Morgan Sjöström och deras två barn är miljön en viktig fråga inför valet.
– Vi behöver modiga politiker som ibland tar lite obekväma beslut och kanske tänker längre än en mandatperiod. Det här borde inte ens vara en partipolitisk fråga, säger hon.
Ett av familjens stora intressen är friluftsliv och all tid utomhus och på fjällvandringar har påverkat deras syn på miljön.
– Du får en anknytning till naturen som jag tror är viktigt för att du ska bry dig om den, säger Morgan Sjöström.
Paret har rest en hel del när de var yngre och såg då saker som fått dem att tänka.
– När vi reste runt i Indien blev det väldigt påtagligt när det är så mycket folk och sophanteringen inte funkar som den ska. Konsekvenserna syns tydligt. Och när vi har varit i fjällen och sett helt orörd natur förstår vi att människor lämnar ganska stora spår, säger Torun Stening.
Långa flygresor är inte längre självklart och i somras blev det cykelsemester hemma på Gotland, där familjen packade tält och campade under drygt en vecka.
– Det är något som vi har funderat mycket på nu, hur vi vill göra med resandet, säger Morgan Sjöström.
Familjen cykelpendlar till både förskolan och jobbet. För Torun Stening är det drygt sex kilometer och även om familjen har en bil så försöker hon in i det längsta att låta den stå. Många av bilresorna i Sverige är bara några kilometer och tidsmässigt är det liten skillnad mellan att ta bilen eller cykeln.
– Jag ser det också som vardagsmotion. Men jag önskar att regionen skulle ha planerat för lite säkrare cykelbanor, säger hon.
På vintern ställer snön ibland till det. Torun Stening förstår att bilvägarna prioriteras men hon skulle gärna se att det togs lite mer hänsyn till cykelpendlarna.
– Det är lite tråkigt när jag kommer ut på morgonen och hela cykelvägen är fylld av snö, säger hon.
Det finns mycket som kan göras för att bilnormen ska luckras upp, enligt paret. Ett exempel, som finns på andra håll, är cykelgarage och omklädningsrum på arbetsplatser.
Torun Stening skulle uppskatta om hennes egen arbetsgivare, Region Gotland, ordnade en cykelparkering med tak på Visborg. Och om hon verkligen får drömma så önskar hon en cykelslinga runt hela ön.
Tidigare bodde de båda i Umeå, en studentstad där infrastrukturen är mer cykelanpassad och inställningen något annorlunda, berättar Morgan Sjöström.
– Här anses man fortfarande som ett freak för att man cyklar på vintern.
När det kommer till matvanorna tänker familjen på miljön genom att handla ekologiskt, närproducerat och mestadels vegetariskt.
– Här på Gotland har vi alla möjligheter att äta miljömässigt eftersom det produceras så mycket här. Och med sociala medier så kan man gå med i en ekoring och köpa direkt från den som producerar maten, säger Torun Stening.
Hon hoppas att Region Gotland kan göra mer för att öka miljötänket i de offentliga köken. Under förra året var cirka 27 procent av maten som serverades ekologisk.
– Med hjälp av upphandling borde man kunna ställa större krav på att maten ska vara ekologisk och närproducerad. När det till exempel serveras kött i offentlig verksamhet borde det vara en självklarhet att det är gotländskt och i andra hand svenskt, säger hon.
– Att äta närproducerat är också en lokal-ekonomisk fråga som bygger en vi-känsla, fyller Morgan Sjöström i.