Äktenskapet håller - trots fnurror på tråden
Det är fem månader kvar till valet och dags att blicka tillbaks på den mandatperiod som lider mot sitt slut.
Foto:
GA samlade företrädare för de fyra allianspartierna till ett samtal som bland annat kom att handla om konsten att kompromissa.
Den 18 september 2006 samlades ett mycket entusiastiskt gäng med företrädare för alla allianspartierna i trädgården utanför Centerns expedition på Solbergagatan i Visby. Kvällen innan hade de vunnit kommunvalet på Gotland.
Det var en varm höstdag och stämningen var hög och präglades av en iver att få ta över och förändra. Eva Nypelius bjöd på äpplen och Bror Lindahl förklarade att han genast ville lägga upp en konkret plan för de första hundra dagarna vid makten. Gotlänningarna skulle så snabbt som möjligt märka att en ny majoritet hade tagit över makten på Gotland.
Tre och ett halvt år senare sitter vi på samma Centerexpedition igen. Den här gången representeras partierna av Eva Nypelius (C), Lena Celion (M), Mats-Ola Rödén (FP) och Yngve Andersson (KD).
Efter en ovanligt lång och kall vinter spirar det äntligen i trädgården igen. Säger det något om den mandatperiod som håller på att gå mot sitt slut?
- Ja, det har varit lågkonjunktur, men jag tycker ändå att vi trots det har klarat oss igenom de här åren väldigt bra. Vi har haft ordning och reda på ekonomin och ändå fått bra betyg i både brukarundersökningar och medarbetarenkäter, säger Eva Nypelius.
- Allt som vi ville göra är förstås inte färdigt. I det här sammanhanget är fyra år en kort period, säger Mats-Ola Rödén.
Det är just det där som alliansen "ville göra" som det här samtalet ska handla om. Strax efter maktövertagandet hösten 2006 hade alliansen formulerat tolv punkter som de skulle genomföra under mandatperioden.
- Vi har prickat av allihop, slår Eva Nypelius genast fast.
Men betyder "prickat av" att man är klar?
Det ska vi titta närmare på och vi börjar från början med löfte nummer ett. Färgmarkeringen är GA:s bedömning av hur väl man har lyckats infria löftena.
1. "Minska antalet kommunalråd"
- Det har vi gjort, säger alla unisont.
Mycket riktigt. Fem kommunalråd på heltid har blivit fyra, varav två är kommunalråd på halvtid. Besparingen blir inte lika stor. Fler nämndordförande-arvoden ligger utanför kommunalrådslönerna än vad de gjorde förra mandatperioden. Men hur man än räknar innebär alliansens ordning ändå en besparing, det är alla överens om.
Varför var den här frågan viktig för er?
EN: Heltidspolitiker ska ha ett tydligt ansvarsområde och det tyckte vi inte att vice ordförande i kommunstyrelsen hade.
Kommer ni behålla den här ordningen om ni får fortsatt majoritet efter valet?
MR: Det får vi prata om. Det kan finnas andra ingångar. Nu när vi är klara med samhällsbyggarförvaltningen ska kanske sjukvården ha ett kommunalråd på heltid.
EN: Och regionbildningen kan också kräva ett eget kommunalråd.
2. Skattesänkning
Alliansen ville sänka skatten och skrev att "för att möjliggöra en successiv skattesänkning och göra Gotland attraktivare som boendeplats krävs att kostnadsutvecklingen bromsas upp i kommunen för en långsiktigt hållbar ekonomi".
2007 deklarerade ni att målet var att sänka skatten med 50 öre under mandatperioden. Hittills har det bara blivit 15 öre.
EN: Vad vi inte visste 2007 var att Sverige stod inför en lågkonjunktur som ledde till att vi förra året tappade 83 miljoner kronor i beräknade skatteintäkter.
LC: 83 miljoner kronor motsvarar drygt en kronas skattesänkning.
MR: Vi har i alla fall inte höjt skatten, som man har gjort i många andra kommuner.
EN: Det viktigaste är att vi har ordning och reda i ekonomin. Det är garanten för att vi ska kunna erbjuda kommuninvånarna en bra service. Ordning på ekonomin skapar stabilitet och trygghet genom att man kan vara långsiktig i planeringen.
Bra service till gotlänningarna är alltså viktigare än en skattesänkning?
EN: Ja, faktiskt.
Kommer sänkt skatt att finnas med som ett löfte inför höstens val?
MR: Det är en målsättning,.
EN: Inte till vilket pris som helst.
YA: Sänkt skatt är inget självändamål.
LC: Men det finns ett samband mellan låga skatter och ökad inflyttning. Och får vi fler att flytta hit kan det skapas utrymme för att sänka skatten.
Den folkmängd som Lena Celion talar om har ökat under det senaste året, men från november 2006 till november 2009 minskade den med 101 personer. Det bekymrar inte Eva Nypelius. Hon tror att det senaste årets folkökning är ett trendbrott som kan hålla i sig och hon får medhåll från Mats-Ola Rödén:
- Det tar tid att vända en skuta!
3. Företagsklimat
Alliansen ville "fokusera på jobb och företagande genom ett förbättrat företagsklimat". Under mandatperioden har man bland annat jobbat med "raka spåret" och "en dörr in" till Gotlands kommun. Men gensvaret från företagarna har varit svalt. I Svenskt näringslivs kommunrankning har Gotland backat från plats 232 till 235 under mandatperioden. Känns inte det lite visset?
EN: Jo. Svenskt näringsliv mäter attityder och sådant tar tid att förändra. Men vi har fått upp en medvetenhet för tillväxtfrågor. I oktober 2008 var Gotland en av de värst drabbade kommunerna. Nimbus lade ner. Vi drog igång varselgruppen och i dag finns det kvar en båttillverkning på Gotland. De har inte lika många anställda som Nimbus, men det går bra för dem. Det måste finnas duktiga entreprenörer, men regionen måste också stötta. I en mätning i höstas var Gotland det enda länet som hade högkonjunktur. Dessutom är arbetslösheten i dag lägre på Gotland än vad den är i riket.
MR: Det som var ett stort minus från början har vänt. Framtidstron är oerhört viktig.
4. Ökad konkurrens
Alliansen förklarade 2006 att man ville öka mångfald och konkurrens inom kommunala verksamheter. Så har det också blivit. Ungefär 15 procent av kommunens verksamhet har lagts ut på privata utförare. Det är mer än rikssnittet. Är ni nöjda med det?
EN: Ja. Ta njurenheten, till exempel. Där hade vi problem med att rekrytera läkare. Nu har fått vi en privat utförare, minskat kostnaderna och har fått en fast läkartjänst.
YA: Men det är ett medel, inget självändamål.
LC: Det handlar om att få ut så mycket som möjligt för skattebetalarnas pengar.
5. Ekokommunen
Löfte nummer fem handlade om att arbeta med energiomställning och ekokommunen. En särskild styrgrupp för miljö- och energifrågor skulle tillsättas. Lars Thomsson blev kommunalråd med ansvar för dessa frågor, men någon grupp har väl inte bildats?
EN: Nej, men ordförandena för samhällsbyggarnämnderna har bildat en grupp tillsammans.
MR: I den konstellationen har vi bland annat diskuterat hur vi ska prioritera i va-frågor.
EN: Dessutom har vi tagit fram biogasstrategi, miljöprogram och energiprogram, investerat bort vårt oljeberoende och jobbat aktivt för att det ska bli en tredje elkabel.
6. Medborgardialog
Ni lovade att medborgardialoger skulle föregå beslut i större frågor och så har det blivit. Skolorganisationen, vården, förskolan, översiktsplanen och måltidsfrågorna har haft sina egna dialogmöten. Ändå visade en medborgarundersökning i december att Gotland får dåligt betyg när det gäller inflytande på kommunala beslut. Vad kan det bero på?
LC: Det kan bero på att ju mer inflytande man får, desto mer inser man att man skulle vilja ha.
Är vi för negativa?
LC: Man är kritisk i alla fall.
EN: Alla skulle må bättre av om vi blev goda ambassadörer för vår ö.
MR: Det finns absolut ett antal svidiga gotlänningar. Jag vet inte om de är fler här än de är på andra håll i landet, men det finns fortfarande en misstänksamhet mot "storkommunen".
Är gotlänningar känsliga för myndighetsutövning?
EN: Det är en ö-mentalitet att man vill reda sig själv. Men är det någonting som inte fungerar så tycker man ändå att det är kommunen som ska lösa det, oavsett om det är kommunens ansvar eller inte.
7. "Gratis distriktssköterska"
Löftet infriades genom att avgiften togs bort, men vid årsskiftet återinfördes en avgift på 100 kronor igen. Varför gjorde ni så?
MR: Hälso- och sjukvårdsnämnden ansåg att vi måste genomföra detta. I det läge som de var i kunde vi inte säga nej. Men det sved.
YA: Nämnden var också tveksam, men de kunde inte säga nej till tjänstemännens förslag.
MR: Men i grund och botten ska det vara gratis att gå till distriktssköterskan. Det är ett sätt att styra bort patienterna från läkarbesök.
8. Äldrecenter
"Äldrecenter med olika boendeformer och service ska byggas upp". Något sådant har väl inte kommit till stånd?
EN: Slite kan vara ett exempel på det här. Med ombyggnaden av Kilåkern skapades flera olika boendeformer. De ska nu kompletteras med trygghetsboendet i "Måsen.
LC: Och där finns en närhet till bank, tandläkare och annan service.
Men när flera äldreboenden, som Grönsiskan, har blivit av med service som dagcentraler går väl utvecklingen i en annan riktning?
MR: Jag förstår att de som bor på Grönsiskan upplever det som en nedmontering att dagcentralen försvann, men Grönsiskan är i dag bara ett vanligt boende. På andra platser, där det är lämpligt, hoppas jag att vi ska kunna öppna dagcentralerna igen.
9. Personalen
"Personalpolitiken ska bygga på ökat inflytande, delaktighet och ansvar för medarbetare och ledare", hette det. Hur tycker ni att det har gått?
EN: Vår nya personalpolicy bygger helt på det här.
MR: Personalpolitik handlar om ledarskap och ytterst är det vi som politiker som får ta ansvar för hur den utvecklar sig.
10. Bostadsbyggande
Alliansen ville bygga fler hyresrätter - också utanför Visby. Men så har det inte blivit. Under mandatperioden har Gotlandshem byggt 48 lägenheter i Volontären och 45 lägenheter på Galgberget. Utanför Visby har det inte byggts någonting. Nyligen skrotades också planerna på hyresrätter på Furillen.
MR: Det är svårt att få ekonomi i det man bygger på landsbygden. Allt blir dyrare. För att kunna öka inflyttningen behöver vi fler hyreslägenheter, men frågan är vem som ska stå för risken för de lägenheter som eventuellt står tomma.
EN: Vi bör lägga fokus på att skapa fler trygghetsboenden på landet. Då friställs andra hus i närområdet.
På Gotlandshem anser man att tillgången på hyresrätter utanför Visby ligger i nivå med efterfrågan. Var det onödigt att ta med detta på "att-göra-listan"?
MR: Det här målet kommer nog finnas med också nästa period. Det gäller bara att hitta sätt att bygga billigare.
11. Arenahall
2006 förklarade alliansen att man ville delta i planeringen för en ny arenahall i Visby.
MR: Så blev det.
EN: Nu är det bara att hoppas på att anbuden kommer in.
12. Gotlands stränder
Alliansen förklarade 2006 att man ville hitta ett sätt att tillsammans med lokala aktörer snygga upp och göra rent på Gotlands stränder.
EN: I dag finns avtal för Slite, Norderstrand, Snäck och Sudersand.
Varför finns den här detaljfrågan med i er överenskommelse?
MR: Stränderna är vårt skyltfönster.
YA: De bidrar till att det är så attraktivt att bo här.
Får inte köra över de små
- Det har varit lite fnurror på tråden ibland, som mellan oss och KD i frågan om vårdnadsbidraget. Men vi har ändå överlevt det här äktenskapet ganska väl, summerar Mats-Ola Rödén när vi arbetat oss igenom listan med föresatser.
Ni har regerat med minsta möjliga majoritet. Hur har ni gjort för att hålla samman alliansen?
LC: Det bygger på att man pratar med varandra och vi har många möten. Vi låter det vara högt i tak och diskuterar mycket, men sedan landar vi i en kompromiss.
YA: Redan innan vi började hade vi reglerat hur vi skulle lösa frågorna när vi inte var överens och vi har hittat ett system som jag tycker fungerar bra.
EN: Vi har ett starkt ledarskap, men det handlar om att ge och ta. Vi har majoritetsbeslut, men de två stora partierna får inte köra över de två små. Vi måste diskutera tills vi är överens, helt enkelt.
MR: Om någon av oss upplevde att vi aldrig fick igenom någonting så skulle samarbetet inte fungera. Då skulle vi sätta oss på tvären i varenda fråga.
Alla får göra avkall
Vad har ni varit tvungna att göra avkall på för att hålla ihop alliansen.
MR: Vårdnadsbidraget.
YA: Bussiga kortet i Visby.
EN: Landsbygdsfrågorna och utvecklingen där.
LC: Alla beslut har ju inte varit populära bland partikamraterna och beslutet om parkeringsavgifterna var ett av dem. Det finns en väldigt stark önskan inom Moderaterna om att vi ska jobba vidare med den frågan. Men i det stora verkar det som att det finns en förståelse i partiet för att vi måste kompromissa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!