Oroligheter bakom missnöjet på asylboendet

Meningsskiljaktigheter mellan olika grupper kan ligga bakom vägprotesten vid Fröjelgården. "Jag vet att andra boenden på ön haft liknande problem".

På fredagen var stämningen lugn på Fröjelgården.

På fredagen var stämningen lugn på Fröjelgården.

Foto: Dennis Pettersson

Vägprotesten i Fröjel2016-01-15 15:28

På torsdagen satte sig ett 20-tal boende på asylboendet på Fröjelgården mitt på länsväg 140. Anledningen uppgavs vara att de ville visa sitt missnöje med boendet.

Helagotland.se:s utsända besökte på fredagen boendet och pratade där med både asylsökande och personal. En av dem var Abodi från Syrien, som har bott på Fröjelgården sedan början av december. Han berättar att han inte har något att klaga på när det gäller boendets standard.

– Vi har det bra här. Maten är bra, rummen är bra och personalen är väldigt vänliga och hjälpsamma. Det här är ju ett ställe dit svenskarna åker på semester, och jag tycker det är fantastiskt att få vara här.

LÄS ÄVEN: Asylsökande på vägen i protest

När Helagotland.se besökte Fröjelgården på fredagen såg boendet ut att vara i sin ordning. Rummen var varma, det drog inte in och standarden höll, enligt redaktionens utsända, vandrarhemsstandard. Även maten som serverades såg ut att hålla bra kvalitet.

Migrationsverket sade på fredagen till Helagotland.se att det är en specifik person som är drivande i missnöjesyttringarna. En person som ska vara psykiskt labil enligt Mikael Landberg, enhetschef på Migrationsverket. Det är en bild som även Abodi delar.

– Det är en familj som är problemet. Det bor över 90 personer här, och det är omöjligt att göra alla nöjda varje dag. Ena dagen är den ena nöjd, och nästa dag är det en annan, men jag vet inte hur man ska göra för att göra den familjen nöjd, säger Abodi.

Även Clas Dahlén, som äger Fröjelgården, bekräftar att det är en viss person som vid flera tillfällen visat sitt missnöje vid boendet.

– Vi har haft problem med honom titt som tätt, och han är lätt instabil. När man lever under press och under väntan reagerar människor på olika sätt, men min bild är att i princip alla som bor på Fröjelgården är nöjda, säger han.

Vad är det den här mannen klagar på?

– Det är allt möjligt. Han tar plats och vill få uppmärksamhet. I går blev han till exempel arg när yoghurten tog slut vid lunchen. Migrationsverket är informerade om situationen och jag vet att andra boenden på ön haft liknande problem.

Är du orolig för att de här personerna kommer att sätta sig på vägen igen?

– Vi har satt in extra bevakning. Dessutom har vi informerat de boende om att det är väldigt farligt att sätta sig på vägen, så jag hoppas att något liknande inte händer igen, säger Clas Dahlén.

LÄS ÄVEN: Efter vägprotesten: "De flesta är nöjda"

Vid besöket på Fröjelgården var Helagotland.se även i kontakt med mannen som uppges vara den som är drivande i missnöjesyttringarna. Han kan endast några enstaka ord på engelska, men bilden som framträder är att en del meningsskiljaktigheter mellan olika grupper kan ligga bakom missnöjet. Vid vissa tillfällen säger mannen att det till och med blivit bråk. Detta är dock uppgifter som är obekräftade.

– Vi vill flytta härifrån. Vi vill komma till ett annat boende, säger mannen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om