Nästa avtal om färjetrafiken ska vara klart 2023 och förfrågningsunderlag ska skickas ut 2022. Transportverket har inlett upphandlingen och redan i höst sätter sig det statliga verket med gotlänningarna för att bilda sig en uppfattning om vad som är bra och vad som är sämre med dagens trafik.
När förra avtalet skulle tas höjde gotlänningarna sina röster för vägpriser och oförändrade överfartstider. Höjdpunkten kom under Almedalsveckan 2012 då 7 000 gotlänningar, invaderade hamnen för att markera vikten av en rimlig färjetrafik. 108 000 namn samlades in i samma syfte.
Destination Gotlands avtal med staten går ut i slutet av 2027 och då är det ännu ett par år kvar innan kravet på en 70-procent minskning av koldioxiutsläppen jämfört med 2010, träder i kraft. Hur det avtalet kommer att utformas är oklart men klimatkraven kommer sannolikt att vara betydligt högre än vad som gäller för nuvarande avtal.
Politikerna på Gotland är i stort överens om färjetrafikens utformning och att gotlänningarna inte ska stå för hela klimatomställningen.
Liberalerna har varit tydligt med att det ska vara vägpriser och har också fått med sig partiet centralt för att driva frågan.
– Det ska kosta lika att ta sig de 12 milen med färja som med bil. Gotland ska inte vara negativt särbehandlad, säger Johan Thomasson (L) som pekar på att prisnivån påverkar tillväxt av näringslivet och utvecklingen av Gotland i stort.
– Gotland tillhör Sverige och det är en rättvisefråga att gotlänningar ska behandlas lika som boende på Tjörn som kan ta bron hem. Kan man satsa 29 miljarder på ett höghastighetståg mellan Stockholm och Göreborg kan staten stödja färjetrafiken till Gotland också, säger han och kritiserar inte Destination Gotland utan det statliga avtalet.
Klimatanpassningen ska heller inte vara en fråga som belastar gotlänningars plånböcker mer än övriga svenskars.
– Det är inte rimligt att öbor betalar klimatomställning som alla ska göra, säger Meit Fohlin (S).
– Vi kan inte acceptera att åka långsammare igen. Betyder högre hastighet att det kostar mera, får vi ta höjd för det. Och det är viktigt för att klara frakten som inte ska vara dyrare här.
Miljöpartiet är inte heller beredd att stå för hela klimatanpassningen
– Det statliga ansvaret för att bosatta, besökare, anhöriga och gods ska kunna ta sig till och från ön till rimliga priser med god turtäthet behöver öka, säger Isabel Enström (MP) som kan tänka sig flexibla tidtabeller och hastigheter kopplade till pris men utan att försämra bastrafiken.
Jesper Skalberg Karlsson (M) säger att partiet inte exakt satt ner foten om vägpriser men anser att Gotland ska ha samma förutsättningar som Öland.
– Staten får betala vad det kostar för att hålla ihop Gotland som en del av Sverige.
Eva Nypelius (C) hänvisar till trafikrådet där både politik och näringslliv är representerade, och där man samlat de gotländska ståndpunkterna.
– Vi behöver bra fungnerade färjetrafik til lrimliga kostnader och snabbare överfarter med bra tillgänglighet.
I det nya avtalet behöver man klimatanpassa trafiken enligt de direktiv som följer med nya klimatlagen.
– Det måste gälla all trafik, säger hon.