SMHI: Mörkaste november på många år

Känns det extra mörkt just nu? Då är du helt rätt ute. Enligt meteorologerna är Gotland på väg mot ett nytt rekordmörkt november.

November det här året är extra grå på Gotland.

November det här året är extra grå på Gotland.

Foto: David Skoog

Väder2019-11-25 19:45

November är i grunden en mörk månad, men just detta år kan månaden upplevas som ännu mörkare på grund av det mulna vädret som dominerat. SMHI mäter soltimmar på två platser på ön, Visby och Hoburgen, och enligt institutet har det blivit betydligt färre soltimmar än normalt på ön.

– Hittills (25 november) har Visby fått 14 soltimmar och Hoburgen 13 timmar. Normalåret har Visby 48 soltimmar och Hoburgen 60 timmar, så det är verkligen i underkant, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

I helgen som kommer väntas dock soligare väder både lördag och söndag, vilket kan bättra på statistiken över soltimmarna.

– Men när man sammanfattar november kommer det att ha varit en extra mörk månad, konstaterar Henrik Reimer. 

Hur mörkt 2019 års november varit över tid räknar SMHI fram först vid månaden slut. 

Gotland har dock inte varit landets mörkaste plats under november. Istället tycks det vara SMHI:s mätstation i Växjö, där man i lördags bara hade registrerat tre (!) soltimmar totalt hittills under november, mot det normala 45 timmar. Växjö riskerar därför ett nytt bottenrekord i soltimmar för november, om inte staden får två soltimmar till innan månadens slut.

Om du vill få tips på hur du står ut med novembermörkret, läs gärna den djupgående artikeln från fredagens Gotlands Allehanda, där det ges massor av sköna råd om hur man bör göra för att överleva månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!