På Gutegymnasiet finns tre UF-företag. Det är första gången på Gotland som det bedrivs ungt företagande i en språklig introduktionsklass. De flesta eleverna kom till Gotland 2015 som ensamkommande och begärde asyl. De har lärt sig svenska och sedan augusti i fjol lär de sig också att driva företag.
Fem killar från Afghanistan står bakom "Byt Skjorta UF".
– Jag har jobbat med att sy skjortor i Afghanistan, säger Zia Hashemi och förklarar att han är van att ta mått på kunder och att klippa till tyger.
De har fått låna en symaskin och tyger köper de i en butik i Visby.
Samtidigt som de lär sig hur det fungerar att driva företag i Sverige kämpar tre av dem för att få stanna. Värst är läget för Riza Nazari som tar upp beställningar och skickar skjortor till företagets kunder. För en månad sedan fick han sitt tredje och sista avslag från Migrationsdomstolen.
– Jag har varit i Sverige i två år och fyra månader, det hade varit bättre om de skickade mig tillbaka första året, säger han.
Said Nasir är säljchef och han har överklagat efter att ha fått sin första asylprövan avslagen.
– Man blir ledsen, men vi kan ingenting göra, säger han.
Khodadad Rahimi packar upp varor och hjälper till med beställningar.
– När jag väntade var jag jätteorolig, men när jag fick uppehållstillståndet blev jag glad, säger han.
Hittills har de fem killarna levererat drygt tio skjortor. De gör reklam bland annat på Instagram. Att driva företag har blivit ett sätt att skingra tankarna.
– Att göra någonting istället för att bara ligga hemma mår man bra av, säger Riza Nazari.
Just nu planerar de för UF-mässan på Wisby Strand den 13 mars. Riza tar en dag i taget och hoppas att han då är kvar på Gotland.
– För några veckor sedan dödades 103 personer och 200 skadades av en bomb i Baghdad. Nu skickar de inte tillbaka någon, säger han.
Adam Jäghammar på Ung Företagsamhet Gotland stöttar dem i allt.
– Bara att ta sig till Sverige, de har en otrolig drivkraft. De som får stanna har alla förutsättningar för att komma in i vårt samhälle, säger han och hoppas att de som eventuellt måste utvisas ändå har fått viktiga kunskaper med sig för att klara sig bättre.
Erika Sandgren är skolans mentor för språkintroduktionseleverna.
– Jag tycker att de är helt fantastiska. Det är så himla kul att se dem jobba och växa, säger hon.