M och V:s kritik: Fick inte se skrivelsen

Vänsterpartiet KU-anmäler regeringen efter EU-toppmötet i Bryssel. Både V och M hävdar att man inte fått ta del av en skrivelse som handlar om rättstatens principer.
–Jonas Sjöstedt har fått en muntlig redogörelse, svarar nämndens ordförande Åsa Westlund (S).

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger att V kommer att KU-anmäla regeringen efter överenskommelsen i EU-toppmötet.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger att V kommer att KU-anmäla regeringen efter överenskommelsen i EU-toppmötet.

Foto: Jessica Gow/TT

Sverige2020-07-21 08:50

Kritiken bottnar i frågan om rättsstatens principer. Sjöstedt hävdar att EU-nämnden inte har fått ta del om en förändrad och i hans ord försvagad version om villkoren.

Sjöstedt kallar hela toppmötet för en stor konflikt och lyfter försvagning av demokratin i flera länder.

– Det är en väldigt dålig demokratisk utveckling i framför allt Ungern, men också i Polen. Vi vill ha möjlighet att dra in stödet från EU ifall inte demokratin skyddas, säger han till TT.

Det kan exempelvis handla om yttrandefrihet eller universitet som stängs, säger Sjöstedt.

– Då ville vi kunna hålla in EU-pengar, det har det varit en stor konflikt om under hela toppmötet. Precis på slutet så försämrades de här möjligheterna att hålla in pengarna, texterna försvagades. Vi hade velat se den text som faktiskt antogs.

S: Muntlig redogörelse

Åsa Westlund (S), ordförande i EU-nämnden, säger att man hade ett samråd med nämnden om överenskommelsen kring villkoren för rättsstaten, men enligt Jonas Sjöstedt fick han inte se den ändrade versionen innan beslutet på EU-toppmötet.

TT: Det är alltså den fysiska texten som han inte fått se?

– Han har fått en muntlig redogörelse för innehållet i de här skrivningarna. Men han har inte sett själva texten, därför vi hade ingen då vid den tidpunkten, säger Åsa Westlund.

M: Allvarligt

Moderaternas ledare Ulf Kristersson skriver på Facebook att statsminister Stefan Löfven (S) under nattens EU-toppmöte "accepterat urvattnade formuleringar om hur rätten till bidrag också ska förenas med tydliga krav på respekt för rättsstaten".

"Detta utan att i förväg ta upp saken och söka nytt mandat i riksdagens EU-nämnd. De skarpa skrivningar som fanns med i det underlag som EU-nämnden fick ta ställning till igår kväll har raderats i den slutliga överenskommelsen. Det är utomordentligt allvarligt, både sakligt och formellt", skriver Ulf Kristersson.

M-ledaren påpekar dock att hans parti inte kommer att försöka blockera överenskommelsen, av hänsyn till EU-samarbetet.

Partiet ställer sig dock positivt till V:s KU-anmälan, skriver Jessika Roswall (M), ledamot i EU-nämnden, i en kommentar till TT:

"Vi välkomnar Vänsterpartiets KU-anmälan. Det finns stora frågetecken kring hur regeringen har agerat som måste rätas ut. Indraget stöd för medlemsstater som bryter mot rättsstatens principer har varit en viktig prioritering för oss moderater".

"Dyrköpta segrar"

Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro är inne på samma spår som V och M. Hon säger i ett pressmeddelande att det blev en kompromiss där den svenska regeringen under förhandlingarna försvarade viktiga prioriteringar för Sverige:

"Det fanns uppenbarligen inte starka röster nog som tydligt prioriterade EU:s gemensamma värderingar. Det är olyckligt att skrivningen om rättsstatens principer vattnades ur under natten", säger Karlsbro.

Även SD:s EU-parlamentariker Jessica Stegrud kritiserar uppgörelsen på Twitter:

"Paketet räddar kortsiktigt EURO-zonen, flyttar mer makt till Bryssel, skuldsätter svenska skattebetalare och gör inte ett sk*t för konkurrenskraft el långsiktig tillväxt. Grattis", skriver Stegrud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!