Många har fått lida av tillfällig lag

De humanitära konsekvenserna av den tillfälliga utlänningslagen har varit mycket stora, enligt en rapport från Röda Korset. ”Att den svenska lagstiftningen splittrar familjer är inte acceptabelt” säger utredaren Linda Beskow.

Utredaren Linda Beskow och Röda Korsets generalsekreterare Martin Ärnlöv besökte i veckan Gotland för att presentera rapporten.

Utredaren Linda Beskow och Röda Korsets generalsekreterare Martin Ärnlöv besökte i veckan Gotland för att presentera rapporten.

Foto: Henrik Radhe

Utlänningslagen2018-10-27 10:55

För att minska invandringen beslutade riksdagen i slutet av 2015 om införandet av en tillfällig utlänningslag som inte längre gav permanenta uppehållstillstånd. I samarbete med UNHCR har Röda Korset tre år senare utvärderat följderna.

– Det har varit stora humanitära konsekvenser, precis som Röda Korset var oroliga för när lagen infördes, säger Linda Beskow.

Hon har gått igenom 161 beslut och domar från migrationsdomstolen, samt intervjuat 28 asylsökande över hela landet. En handfull av dem finns här på Gotland, som Ali som har fru och en treårig son kvar i Turkiet utan rätt till återförening.

– För mig som själv har barn jämnåriga med hans kan man inte tänka sig situationen. De är väldigt drabbade, säger Linda Beskow.

Att inte längre kunna få permanenta uppehållstillstånd har, enligt Röda Korset, skapat psykisk ohälsa. Att dessutom oroas inför framtiden har gjort det svårare för de som kommit att integreras.

– Rätten till familjeåterförening begränsades kraftigt. De känner skam och misslyckande när de inte får ta hit sina familjer, säger Linda Beskow och berättar att lagen i praktiken gjort det svårt för familjer att behålla kontakten.

Bara under 2017 kom 21 000 asylsökande, som sedan nekades flyktingstatus och därmed rätten till familjeåterförening.

– Jag tycker att det är oacceptabelt att den svenska lagstiftningen splittrar familjer. Det här är ändå personer i behov av skydd, säger hon.

Redan innan den tillfälliga lagen trädde i kraft hade antalet asylsökande minskat till normala nivåer. Enligt Röda Korset har lagen därmed varit helt utan avsedd effekt, men orsakat stort lidande hos enskilda.

– Sverige har gått från ett land med bra asyllagstiftning till den lägsta nivån i Europa, säger Linda Beskow.

Enligt Europakonventionens åttonde artikel har familjer rätt att leva tillsammans.

– Sverige har ett ansvar att leva upp till de åtaganden man har, det tycker vi i rapporten inte att man gör, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Svenska Röda Korset.

Han menar att Röda Korset lokalt på Gotland har gjort betydande insatser för de som drabbats här. När den tillfälliga utlänningslagen upphör i juli nästa år hoppas han att Röda Korsets rapport har tagits på allvar.

– Då tycker vi att man ska återgå så att alla som har fått möjlighet att vara här får rätt till familjeåterförening, säger Martin Ärnlöv.

Fakta

Sveriges regering beslutade hösten 2015 om en tillfällig utlänningslag för att minska invandringen till EU:s miniminivå.

Under 2015 sökte 162 877 personer asyl, att jämföra med 31 819 under 2010.

När lagen infördes hade antalet redan minskat till normal nivå.

Detta genom bland annat ökad gränskontroll vid Öresundsbron och andra länders hårdare gränsövervakning.

Den tillfälliga lagen gäller till och med 19 juli 2019, innan dess väntar politiska beslut om framtidens flyktingmottagande i Sverige.

Källa: Röda Korset

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om