Öppna uteserveringar – även under vintern

Öppna uteserveringar på Gotland även vintertid. Detta är på väg att bli verklighet efter en lyckad dialog mellan Region Gotland och näringslivets aktörer.

Mycket talar för att uteserveringarna kan få ha öppet även under vinterntid framöver. Regionens teknikförvaltning har i samarbete med näringslivet tagit fram ett utklast till ett sådant förslag.

Mycket talar för att uteserveringarna kan få ha öppet även under vinterntid framöver. Regionens teknikförvaltning har i samarbete med näringslivet tagit fram ett utklast till ett sådant förslag.

Foto: Petra Jonsson

UTESERVERINGAR2017-10-24 05:00

Tidigare har restauranger och caféer som tidigast fått öppna upp sina uteserveringar i april, till skillnad från ett flertal andra städer i landet där man kan ansöka om tillstånd även för vintersäsongen.

I teknikförvaltningens utkast, som ska ut på remiss och sedan upp i tekniska nämnden för beslut, står det bland annat:

”Du som vill bedriva uteservering på allmän platsmark kan söka för ett år i taget. Till ansökningstillfället kan du ange olika utformning av uteserveringen för olika tidsperioder, t.ex. att kunna ansöka om olika ytor under olika tidsperioder. Möjligheten att ha en servering under vintersäsongen bedöms från fall till fall, bland annat utifrån hur det funkar med vinterväghållningen och om uteserveringen aktivt används.”

Tidigt i våras längtade både restaurangägare och gäster efter öppna uteserveringar. Därför valde tekniska nämnden, med ordförande Tommy Gardell i spetsen, att ge dispens. Från och med fredagen den 7 april, var det tillåtet att öppna upp sin uteservering.

Med det nya förslaget behöver man inte behöva vänta till april i fortsättningen.

Om restaurangerna och caféerna är sugna på att låta gästerna sitta ute under exempelvis skyltsöndagen i december så går det bra, förutsatt att kraven är uppfyllda och tillståndet godkänt.

Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby centrum, är väldigt nöjd med det utkast som regionens teknikförvaltning tagit fram och hur hela processen har gått till.

– Det är glädjande och om det går igenom kommer det att bidra till en mer trivsam och inbjudande miljö i innerstan under större delen av året.

– Om man vill kan man ha uteserveringen öppen året runt, men det går också att hyra en mindre yta för ett speciellt tillfälle, säger Magnus Olsson och tar skyltsöndagen som exempel.

– Det här utkastet är riktigt bra och mycket tack vare att alla inblandade har haft en dialog och lyssnat på varandras åsikter och synpunkter, menar han.

Råden och riktlinjerna för uteserveringar har tagits fram i dialog med bland andra branschrepresentanter och i samverkan med företrädare för regionens näringsliv, lokala företagarföreningar, boende, samhällsbyggnadsförvaltningen och Funkisam (funktionsnedsatta i samverkan).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om