Utländskt utbyte på återvinningen

Förra veckan tog Atheneskolan emot 12 utbytesstudenter från Spanien och Italien. Utbytet är en del av ett EU-finansierat Erasmusprojekt med inriktning på miljöfrågor.

Åza Löfstedt Carlsson från Atheneskolan i arbete tillsammans med utbytesstudenter från Mallorca.

Åza Löfstedt Carlsson från Atheneskolan i arbete tillsammans med utbytesstudenter från Mallorca.

Foto: Bodil Gutedal

UTBYTESSTUDENTER (GT)2018-10-01 08:00

Ett besök vid Smöjens vindkraftspark och en rundtur på återvinningscentralen i Visby var några av de aktiviteter som de spanska och italienska utbytesstudenterna fick göra under sitt Gotlandsbesök.

Projektet som startade 2017 heter Rescue och står för Renewable energy sources communicating useful experiences. Atheneskolan blev inbjudna att deltaga genom skolan på Mallorca som de haft utbyte med i över tio års tid.

– Det är våra lärarkollegor på Mallorca som tillsammans med skolan i Milano sökt projektpengarna, där vi blivit medbjudna. Det är fantastiskt kul att se hur engagerade och kunniga våra elever är i de här ämnena, säger Åza Löfstedt Carlsson, projektledare och lärare på Atheneskolan.

Förnybara energikällor och miljöproblem är huvudämnena som hela samarbetet utgår ifrån, och där mycket skolarbete ligger bakom varje utbyte.

– I januari åkte fyra elever från oss över till Mallorca, och i april var lika många i Milano. Nu var det vår tur att vara värd och vi fick sex elever från varje skola som under några dagar har fått bo hos värdfamiljer här, säger Åza Löfstedt Carlsson.

Mellan träffarna jobbar eleverna med olika förbestämda skolprojekt. Bland annat har samtliga skolor sammanställt varsin film om hur mycket skräp respektive skola genererar varje dag. Här har eleverna fått samla, väga, sortera och sammanställa allt som slängs.

– Det är otroligt imponerande hur medvetna eleverna är om olika lösningar för ett fossilfritt samhälle, fortsätter hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om