Solbergaskolan har, liksom alla skolor på Gotland, en krisgrupp samt en plan för hur allvarliga händelser gällande hot och våld och även oönskade besök ska hanteras.
Nu bygger man även bort ett tänkbart riskmoment på skolan.
Erik Rudstedt är biträdande rektor:
– Planen är att öppna huvudentrén så att folk slussas in i samma ingång där det också finns personal som tar emot, samtidigt ser vi över vilka av de övriga dörrarna vi verkligen behöver.
I skolan finns i dag fyra vägar in i det äldsta huset med fasaden mot Kung Magnus väg och ringmuren, dessutom två entréer till det nyare skolhuset längs Skolportsgatan och Åhléns parkering.
Tanken är att på sikt stänga åtminstone ett par av dem för passage utifrån och bara ha dem som nödutgångar.
– Entrén på kortsidan som vetter mot Åhléns, exempelvis, och någon till, säger Erik Rudstedt.
På Solbergaskolan ser personalen fortlöpande över krisplanen och uppdaterar den beroende på skeenden i samhället i stort.
Nyligen hade rektorerna inom grundskolan besök från Skolverket som informerade kring säkerhetstänkande. Skolverket har även tagit fram nationella riktlinjer för handlingsplaner och krisberedskap.
Det mest sannolika är bränder, varje år brinner hundratals skolor i Sverige. Ett stort antal av dessa bränder är anlagda och utrymning vid brand är också det som det mest tränas på.
Bränder är relativt förutsägbara, det handlar om att lämna skolan och samlas klassvis på förutbestämda samlingsplatser.
Svårare är att träna på scenarier där våldverkare tar sig in på skolan, kanske skulle det vara direkt olämpligt, funderar Erik Rudstedt:
– Det riskerar att skapa oro bland eleverna, dessutom är ett sådant skeende helt oförutsägbart. Däremot går vi inom personalen igenom hur vi agerar i ett sådant läge, säger han.
Även om Solberga inte har eller har haft problem med obehöriga besökare – möjligen tidigare elever som ibland dyker upp i bland annat kafeterian – ser han förändringen kring nyöppnandet av huvudentrén som en förbättring.
– Det blir en uttalad huvudentré till skolan, men på baksidan mot matsalen och gymnastiksalen kommer förstås entréerna att vara kvar, säger Erik Rudstedt, biträdande rektor.
Även Kerstin Andersson, rektor på skolan, tror att den nya entrén blir ett lyft.
– Det finns personal som hälsar välkommen vilket skapar en varmare stämning. Dessutom vet besökare enklare var de ska gå in och får där en gästbricka, säger hon.
Solbergaskolan är största grundskolan på Gotland och hette vid invigningen den 11 november 1893 Östra Folkskolan. I dag omfattar skolan årskurs fyra till nio.