Romaskolan – från sämst till bäst

I många år har Romaskolan varit en av de skolor som haft lägst betyg på Gotland. Efter en rejäl uppryckning har det här blivit skolan som ligger i topp.

Okej. NO-läraren Mårten Sahlin vill förmedla till eleverna att det är okej att misslyckas.

Okej. NO-läraren Mårten Sahlin vill förmedla till eleverna att det är okej att misslyckas.

Foto: Michael Olsson

Uppryckning (GA)2016-09-14 06:00

När Helene Wallerstedt tillträdde som rektor i Roma i vintras kom hon till en skola som i många år har legat långt under snittet när det gäller att ge eleverna gymnasiebehörighet. Inte utan stolthet kan hon nu konstatera att Romaskolan med god marginal blev den kommunala skola som i våras lyckades få flest elever behöriga till gymnasiet. 98 procent blev behöriga och det är god bit över snittet för kommunala skolor.

– Jag önskar att jag kunde säga att det beror på mig, men så är det förstås inte. Romaskolans framgångar är en produkt av många års lagarbete, säger Helene Wallerstedt.

Agnes Jonsson, Ebba Boberg, Elin Hemming och Tove Lavergren i klass 9a har märkt att deras skola inte har haft något särskilt gott rykte.

– Det var bråkigt i skolan förut, men sedan vi började sjuan har det varit jättebra. Lokalerna är fräscha och vi har många bra lärare och överlag en väldigt bra stämning, säger Tove Lavergren.

Att Romaskolan nu dessutom har blivit den skola som har de bästa resultaten känns som en skön revansch.

– Vi är bästa skolan på Gotland. Det känns riktigt bra, säger Agnes Jonsson.

Gymnasiebehörighet är viktig. Den ger eleverna en valfrihet inför framtiden, förklarar Helene Wallerstedt. Hon ser flera orsaker till skolans lyft:

En är att eleverna kommer väl förberedda för högstadiet från sina F-6-skolor. En annan är att lärarna på högstadiet skickligt anpassar undervisningen efter elevernas behov. Den som har svårt att läsa får inlästa böcker och upplästa prov, den som har svårt med koncentrationen kan få jobba med hörlurar och får kortare uppgifter.

NO-läraren Mårten Sahlin vill ha höga och tydliga förväntningar på eleverna, men är också mån om att förmedla att det är okej att misslyckas.

– Misslyckas man till en början ser vi vad vi behöver jobba med, förklarar han.

Mårten Sahlin kom till Romaskolan för fyra år sedan och tycker att lärarlaget under den tiden har blivit bättre på att samverka runt eleverna:

– Hur det fungerar i mitt klassrum är inte bara min angelägenhet.

Helene Wallerstedt tror att trenden kommer att stå sig. I dag har skolan koll på de elever som det inte går så bra för. Och Agnes, Ebba, Elin och Tove i 9a är fast beslutna om att lyckas lika bra som fjolårets nior.

– Absolut! Det ska gå, slår de fast.

Så gick det för niorna

Så här stor andel av avgångseleverna från kommunala skolor blev behöriga till gymnasiets yrkesprogram. Meritvärdet är preliminärt. (Eftersom en hög andel asylsökande elever påverkar resultatet är dessa elever inte medräknade, men Romaskolan behåller sin topplacering också när asylsökande inkluderas.)

Romaskolan: 98 procent behöriga. Meditvärde: 228,7

Södervärnsskolan: 90 procent behöriga. Meditvärde: 237,8

Solbergaskolan: 89 procent behöriga. Meditvärde: 227,7

Högbyskolan: 87 procent behöriga. Meditvärde: 207,1

Solklintsskolan: 85 procent behöriga. Meditvärde: 226,9

Fårösundsskolan: 80 procent behöriga. Meditvärde: 211,8

Klinteskolan: 79 procent behöriga. Meditvärde: 202,0

Kommunen: 89 procent behöriga. Meditvärde: 215,9

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om