Åke Svensson var också, som ett följduppdrag, ordförande i regionens aktiebolag Gotlands näringslivs- och etableringsservice. Men tiden efter socialdemokraternas knappa valvinst på Gotland 2014 blev turbulent. 2014-2015 präglades av avhopp och avskedanden. Inte allt, men en hel del, hade med Gneab att göra.
Efter bara några månader fick till att börja med den nye regiondirektören, Jan Björinge, gå i slutet av november 2014. Åke Svensson, i sin roll som regionstyrelsens ordförande, höll i yxan. Utan att det fanns ett samband, men som en ödets ironi, hade Svensson då skrivit på den handling som kom att bli hans eget fall. Nämligen kontraktet där Gneab sålde tomträtten för industrifastigheten Visby Hantverket 1 till Videung Fastighets AB för 15 miljoner kronor. Agerandet, med en köpeskilling långt under det bokförda värdet, ledde till skoningslös kritik från både oppositionen och de egna partikamraterna. Åke Svensson fick lämna sina uppdrag. Han är idag pensionär och bosatt i Göteborg.
Ordförande för Socialdemokraternas partidistrikt på Gotland var Christer Engelhardt. Han hade kort tid efter det att han valts in i riksdagen för sin fjärde mandatperiod, våren 2015, meddelat att han lämnade uppdraget för att i stället bli direktor i Visby stift. Hans kollega på Gotlandsbänken, Gustaf Hoffstedt (M), hade för övrigt redan tidigare avgått, bara några månader in på sin andra mandatperiod, för att bli generalsekreterare för Branschföreningen för onlinespel, BOS.
Engelhardt ersattes i riksdagen av Hanna Westerén, som vid valet 2018 behöll sitt mandat. Våren 2015 var hon vice ordförande i Gotlands regionstyrelse och måste nu av praktiska och arbetsmässiga skäl välja uppdrag. För henne rådde ingen tvekan – får man förtroendet som riksdagsledamot så tackar man inte nej, resonerade hon. Därmed uppstod under en kort period, innan socialdemokraterna övertygat rutinerade Björn Jansson om att ta ett utökat ansvar, den situationen att Eva Nypelius (C) blev regionstyrelsens ordförande – trots partiets knappa valförlust 2014. Björn Jansson tillträdde, slutade efter en tid – under ordnade former – och efterträddes av Meit Fohlin. Valresultatet 2018 satte åter Eva Nypelius i förarsätet.
I tvisten om förlusterna som Åke Svensson, tillsammans med tidigare vd:n Sofia Wollmann och tidigare styrelseledamoten, polisen Rolf Öström (M), enligt Gneabs nuvarande företrädare förorsakade bolaget är Eva Nypelius en av de som kallas till partsförhör i tvistemålet. Hon satt också i styrelsen för Gneab när affären med Videung Fastighets AB gjordes upp, men hörde till de som protesterade mot Åke Svenssons agerande. Det som Gneab framför allt lägger Rolf Öström till last är en fullmakt som han medverkade till och som gjorde uppgörelsen möjlig. Öström är idag ordförande för Region Gotlands socialnämnd och Wollmann är kvalitetschef på företaget Projektengagemang i Visby.
Gneab var under avveckling, men omsatte alltjämt 10,6 miljoner kronor 2014 och 15,6 miljoner 2015. Bolaget existerar ännu – i annat fall skulle man för övrigt inte kunna driva tvisten mot de tidigare företrädarna – men går på sparlåga och omsatte endast 12 000 kronor 2018. Nuvarande vd Jan Olsson har en bakgrund bland annat som jurist på Region Gotland. Bo Björkman (S) tog över som ordförande i Gneab 2015 och är så fortfarande. Han har tidigare varit regionfullmäktiges ordförande på Gotland och är idag en av dess ledamöter.
Per Lindskog, mångårig medarbetare på regionen, gick in som tillförordnad regiondirektör när Jan Björinge försvann. Lindskog slutade på regionen 2016 och avled 2018, i cancer. Nuvarande regiondirektören, Peter Lindvall, är precis som Eva Nypelius, kallad till partsförhör av Gneab. Han har haft sitt nuvarande arbete sedan januari 2016 och var under ett skede även Gneabs vd.
Den 17 september hålls muntlig förberedelse i tvistemålet vid Gotlands tingsrätt. Tidigare var huvudförhandling utsatt till den 17, 18 och 19 september. Förlikning är alltid en möjlighet, men tills vidare gäller att Gneab kräver de tidigare företrädarna på 14 miljoner kronor i skadestånd – samt att de avvisar kraven. Blir en huvudförhandling av, vid en senare tidpunkt, så blir ett tema de olika värderingar av fastigheten som gjorts. Ett annat vem som satt på vilken information i vilket skede och hur hen agerade utifrån det.