Den gotländska uppfinnaren Thomas May har tio olika idéer bakom sig. Trots datorstolen med inbyggt tangentbord, vita vägpinnar med reflexer som blinkar när det blir halt och den böj-bara ”sockerbiten” med plast-skruvar för ihopkoppling av sladdar har det hittills inte blivit succé.
– Det är bara en av 100 uppfinningar som slår, statistiskt sett, säger han.
Å andra sidan kan det räcka med en enda uppfinning, för att få kunder världen över. Idén till det stormsäkra skyltstället fick Thomas May när han för många år sedan körde förbi cirkusen i Visby.
– Alla skyltar de hade var bortblåsta och tältduken hade blåst upp så att man såg rakt in till djuren, säger han.
Thomas åkte hem och klurade och tog hjälp av Tommy Palmelöv.
– Sen åkte vi ut på Galg-berget när det var storm, skyltstället bara stod där ändå, säger han.
Principen är enkel, och fungerar likt kölen på en segelbåt. Skylten är upphängd på mitten, och i botten på stället finns en vikt som balanserar så att den inte blåser ikull. En ring i hårdplast strax ovanför benen, som är justerbara för ojämna underlag, gör att synskadade känner av skylten med sin käpp och inte råkar illa ut.
De första vindskyltarna tillverkades i omgångar på Gotland, men blev aldrig någon riktig succé. Det var först när Thomas May fick in Erkki Valtanen som kompanjon, med kontakter i Kina, som det började hända grejer. Med den kinesiska fabriken blev priset en tredjedel.
– Jag har varit i Kina två gånger. Jag var där när de tillverkade prototyper. Det kändes häftigt, säger Thomas May om känslan att se sin idé tillverkas på andra sidan jordklotet.
Förra veckan tog den tyska butiksinredningsförsäljaren Gerdmans in vindskylten i sitt sortiment.
– De har 85 000 kunder i Norden och om den säljer som de tror släpps den i 25 länder i EU och i USA, säger han.
På Kopparsvik rustar han upp lokaler till framtida lagerutrymmen.
Men för Thomas May är drömmen om framgång en väg tillbaka till livet. Han är sjukpensionär efter en bil-olycka.
– Det var fabrikationsfel på en spindelled och han som körde tappade ena framhjulet. Bilen klöv en elledningsstolpe som gick in genom bilen och delade mitt säte i två delar, säger han, om olyckan i Stenkumla som så när kostade honom livet.
När stolpen rammade bilen hade Thomas redan kastats ut genom framrutan.
– Chansen att överleva en sådan smäll är en på miljonen, säger han.
Thomas May hoppas nu att hans uppfinning ska dra in pengar nog för att bekosta en privat operation och nya diskar till hans trasiga nacke. På sikt vill han slippa vara sjukpensionär och hoppas kunna försörja sig på vindskylten. Tankar på avancerade vidareutvecklingar och helt nya användningsområden finns.
– Till och med ingen-jörerna i Kina tycker att det är en fantastisk uppfinning. Visst är det spännande, säger Thomas May.