Vi är för feta, men vi bättrar oss

Gotland brukar ligga dåligt till i statistik över folkhälsa. Det blir långsamt bättre på flera områden, men vi gotlänningar är fortfarande fetare än genomsnittet och toppar Klamydialistan.

Gotlänningarna röker, dricker och är överviktiga, men det blir bättre och bättre.

Gotlänningarna röker, dricker och är överviktiga, men det blir bättre och bättre.

Foto: Mats Pettersson

Uppdaterad2014-12-15 14:54

Socialstyrelsen publicerar en öppen jämförelse över folkhälsan i landet, baserad på siffror från 2013. Den första kom 2009. Sedan dess har det blivit bättre, men Gotland har fortfarande lång väg till att ens ligga på riksgenomsnittet i många av de avgörande hälsofrågorna. Samtidigt är det i vissa fall svårt att lita helt på statistiken från socialstyrelsen, eftersom den bygger på siffror per 100 000 invånare.

Det gäller till exempel självmordsstatistiken för män, där Gotland ligger högt över genomsnittet. 20,7 självmord under en treårsperiod per 100 000 invånare, jämfört med riksgenomsnittet som ligger på 9,4.

– De har lyckats fånga in tre år där vi hade väldigt många självmord och samtidigt jämfört med tre år då talet var lågt. Tittar vi över en längre period, så ligger vi inte mycket högre än riksgenomsnittet, säger Veronica Hermann, folkhälsostrateg på Region Gotland.

Trots det är självmordstalen alarmerande, menar folkhälsochefen, Lisa Stark.

– Vi har för mycket självmord - vi måste minska det, säger hon.

Precis som vanligt är det fler som röker på Gotland än i landet som helhet, men antalet rökare har minskat mycket sedan förra mätningen, 2007. Framförallt gäller det antalet rökande kvinnor där siffran har gått ner från en siffra på väl över 15 procent till att ligga på 12 procent. En effekt av det förebyggande arbetet, menar Veronica Hermann.

Generellt så ökar antalet överviktiga svenskar. På Gotland är vi fortfarande mer överviktiga än riksgenomsnittet, men vi blir inte mer överviktiga.

– Här står det lite mer still. Vi ser inte att levnadsvanorna bli sämre. Vi ser en tendens att de blir bättre, säger Lisa Stark.

Hon tror att en bidragande orsak till det är att man från regionens sida har satsat på att hjälpa folk att förbättra sina levnadsvanor, till exempel genom att utilda särskilda tobaksavnäjare och att ställa frågor kring levnadsvanor, som kost och motion, vid läkarbesök.

Gotland har alltid legat i topp när det gäller antalet Klamydiafall och det gör länet även i socialstyrelsens siffror, men det är på väg att vända, berättar Lisa Stark.

– Ett trendbrott har skett – när 2014 är slut kommer vi se en halvering av antalet klamydiafall, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om