Regeringen fattade på måndagen beslut om att ge länsstyrelsen på Gotland i uppdrag att ta fram en kompletterad redovisning gällande andra områden av tillräcklig kvalitet och omfattning som kan motsvara området Bäste träsk, skriver lässtyrelsen i ett pressmeddelande.
I klartext alltså om det finns andra platser på Gotland som är lika stora som området kring ojnare, och som skulle kunna skyddas istället.
"Arbetet gäller prioriterade bristnaturtyper med särskilt fokus på karsthällmarker och basiska berghällar. Arbetet kommer fortsatt att genomföras vetenskapligt enligt de kriterier som gäller för att uppfylla EUs Art – och habitatdirektiv".
– Länsstyrelsen har lämnat ifrån sig ett gediget och genomarbetat material. Vi kommer nu att gå igenom det materialet en gång till för att se om det där kan finnas de omfattande områden som uppfyller de kvalitativa kriterierna regeringen efterfrågar, säger Anna-Lena Fritz, chef för Naturvårdsenheten på Länsstyrelsen Gotland.
– Det är en viktig fråga och därmed helt rimligt att regeringen vill vara säkra på sitt beslut. Vi har fått många frågor om materialet under processens gång och haft en god dialog med departementen.
Miljöpartiet på Gotland är kritiskt i ett pressmeddelande:
"Miljöpartiet de gröna på Gotland ser att utfästelsen om att beslut ska fattas av regeringen senast 31 augusti är positiv. Vi anser samtidigt att det är olyckligt att ett beslut riskerar att dra ut ytterligare på tiden genom regeringens uppdrag till Länsstyrelsen på Gotland att utreda om det finns andra områden på Gotland som är skyddsvärda".
- Vi förutspår att Länsstyrelsen i sitt uppdrag presenterar underlag i enlighet med de fakta som redan i tidigare underlag presenterats. Det föreslagna Natura 2000-området är ett världsunikt område som saknar motsvarighet både på Gotland och internationellt, säger Isabel Enström, regionråd.
- Bekräftar Länsstyrelsens underlag det unika värdet i området, då ser vi att regeringen endast har att besluta om att föreslå området som Natura 2000, fortsätter Enström.