Inga akutplatser på Gotland

I många kommuner behövs akutplatser till de många asylsökande som kommer till Sverige.– Jag förstår om man kan känna sig frustrerad på Gotland, säger Cilla Krook, Region Gotland.

Ekängen i Garda förbereds för att ta emot flyktingar.

Ekängen i Garda förbereds för att ta emot flyktingar.

Foto: Krister Nordin

UPPDATERAD2015-09-29 13:26

Just nu diskuteras på flera håll i landet så kallade akutplatser för att kunna ta emot de många asylsökande som kommer. Det innebär att man kan tvingas sänka boendestandarden betydligt och erbjuda bäddar i gymnastiksalar eller andra lokaler. Det är Migrationsverket som ber länsstyrelserna om den här hjälpen.
Människor hör av sig till Region Gotland och undrar varför det dröjer så innan Gotland kan hjälpa de första asylsökande.

– Vi håller planen som innebär att de första kan komma i december, säger Cilla Krook, projektledare för asylverksamheten inom Region Gotland.

Hon för just nu diskussioner med Migrationsverket om huruvida man ska frångå planen och börja ta emot redan nu i enklare former av boenden. Men ännu så länge har inte frågan om akutplatser ställts till Gotland.

Anledningen är enligt Cilla Krook att Gotland testar en ny modell för flyktingmottagande som, om den faller väl ut, kan sprida sig till övriga landet.

Modellen går ut på att det inte är Migrationsverket som skriver kontrakt med enskilda fastighetsägare om asylboenden. Myndigheten skriver istället ett kontrakt med Region Gotland som i sin tur förhandlar med fastighetsägarna. Förhandlingarna med de tänkta boendena i Garda, Klintehamn, Hemse och Fårösund är inte helt klara ännu.

– Man kan tycka att vi på Gotland lever lite i en skyddad värld när vi ser att problemen utanför är så stora. Samtidigt gör den här långa processen att samhället hinner rusta sig, säger Cilla Krook.

Texten är korrigerad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om