Turerna kring fastigheterna i kvarteret Atterdag 6 på Södertorg i Visby innerstad har varit många och långa. År 2015 köpte Peter Nilsson, via sitt bolag Visby LGH AB, fastigheten för 16 miljoner kronor. Året därpå presenterade han planerna för hur han vill utveckla området – och med det riva ett antal fastigheter. Det gäller en affärslokal, en kiosk samt ett garage plus förrådsbyggnad inne på gården.
I slutet av maj i år fick Peter Nilsson tummen upp från miljö- och byggnämnden om att riva fastigheterna. Med klar majoritet, 12 ledamöter mot 1, gick rivningslovet igenom. Nämnden menade att de kulturhistoriska värdena i området inte var tillräckligt stora. Han har sedan tidigare fått okej till att riva det gamla bulhuset, som kiosken sitter ihop med.
Några veckor därpå meddelade länsstyrelsen att de valt att upphäva fastighetsägarens rivningslov.
– Fastigheten är en av de sista kvarvarande köpmansgårdarna i Visby med stort kulturhistoriskt och miljöskapande värde. Vi anser att fastigheten och handelsgårdens samlade byggnadsbestånd har ett sådant värde att rivningslov inte kan ges, sa Unni Karlsson, samhällsplanerare på länsstyrelsen, då.
Region Gotland valde snabbt att överklaga upphävningen till regeringen. Nu gör fastighetsägaren samma sak.
"Ingen av byggnaderna är förklarade som byggnadsminnen och ingen av byggnaderna bedöms av något annat skäl som omistliga. Rivningslovet är förenligt med gällande detaljplan, vilken beslutades för några år sedan och då inte föranledde någon anmärkning när den granskades av länsstyrelsen," skriver man i överklagandet.
Vad tycker du om länsstyrelsens beslut?
– Det är klart arbetsamt, det förlänger processen och kostar mycket pengar. Det är inte idealiskt, säger Peter Nilsson.
Många har engagerat sig i kvarterets framtid – till och med Unesco har uttalat sig i frågan. Men Peter Nilsson är säker på sin sak – rivningarna måste till för att få ett levande Södertorg.
– Jag vill öppna upp och framhäva det som finns. Vissa tycker att det är livsviktigt att Gottgluggen finns kvar, men man måste ställa det mot behovet att få innerstan att fungera. I dag är Södertorg en guldklimp som inte nyttjas. Jag tror att det här kan bli ett startskott för många saker på Södertorg.
På innergården finns ett hus från 1200-talet med historiska målningar, något som Peter Nilsson vill öppna upp för allmänheten.
– Jag vill att hela gården ska bli en unik del av innerstan med affärer, kafé och hantverk, där alla kan vistas, säger han.