Det där med skattkammare ska man kanske ta med en nypa salt.
– Vi samlade alla föremål i ett rum innan de skulle transporteras iväg. Då började de äldre som bor i lägenheterna här prata om att det var en skattkammare i det rummet, berättar Jane Sandberg, enhetschef på hemtjänsten.
Åkermanska byggdes en gång i tiden som äldreboende och fungerade som sådant fram till 90-talet då det blev seniorboende. Efter att fastighetsbolaget Kuststaden köpte huset för några år sedan är planen nu att det ska bli vanliga lägenheter i den gamla huvudbyggnaden, för personer som är 55 år och äldre. Alla gemensamma utrymmen förutom matsalen i källaren försvinner.
LÄS MER: Sista måltiden på Åkermanska
Under årens lopp har korridorer och samlingssalar fyllts av alltifrån rokokogrupper och träkistor till teakmöbler och väggbonader. Föremålen kommer mest från andra äldreboenden som lagts ned. Några saker har skänkts av personer som bott på Åkermanska. Ett av de mer spännande föremålen är ett skåp, troligen från 1600-talet, i allmogestil.
– Vi hade en antikvitetshandlare från Stockholm här i ett annat ärende. Han stannade till vid skåpet och blev mycket intresserad, säger Jane Sandberg.
Ett av motiven på det målade skåpet är slottet Tre Kronor som det såg ut före branden 1697.
– Det finns en chans att skåpet är tillverkat före den branden, säger Jane Sandberg.
Hur mycket skåpet är värt ska nu utredas av flera värderare. Det gäller också de andra föremålen som kan vara värdefulla.
Representanter från Regionarkivet och regionens konstkonsulent har varit på plats och plockat med all konst och andra saker som kan vara intressanta, till regionens samlingar.
Det som återstår har magasinerats i väntan på flytt till andra äldreboenden på ön eller inför försäljning.
– De pengar som blir över efter försäljning och omkostnader ska gå tillbaka till äldreomsorgen men hur det ska gå till måste vi ta med juristerna först, säger Anna-Lena Gutedal, ekonomichef på socialförvaltningen.
Harry Permanto bor i en av lägenheterna på Åkermanska. Han har hört många historier om hur det såg ut i huvudbyggnaden förr i tiden och han har ofta stått och tittat på föremålen.
– Jag hoppas att så mycket som möjligt stannar inom regionen. En del möbler tror jag är från Otto Åkermans (Åkermanskas grundare, red. anm.) tid och det vore synd om de försvann, säger han.
LÄS OCKSÅ: Åkermanska familjens rikedom glädjer andra
Fotnot: Region Gotland har varit orolig för stölder i samband med flytten och därför kunde Helagotland.se inte fota föremålen när de ännu fanns kvar på Åkermanska.