Nysatsning på unga med penis och pung

Ungdomsmottagningen nysatsar för att nå unga med penis och pung. ”Vi vill göra det enklare för pojkar att ta kontakt”, säger Johan Alström, sjuksköterska.

KONDOMER. Ungdomsmottagningen på Gotland är en av få i Sverige som har drop in-tider för pojkar.

KONDOMER. Ungdomsmottagningen på Gotland är en av få i Sverige som har drop in-tider för pojkar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

UNGDOMSMOTTAGNING (GT)2018-03-19 09:25

Sedan den första ungdomsmottagningen i Sverige startade i Borlänge 1970 har det tidiga fokuset på tjejer och p-piller gjort att pojkarnas behov genom åren släpat efter.

Ungdomsmottagningen på Gotland gör nu vad den kan för att komma ifatt. Nysatsningen på en Pop-mottagning ska minska tröskeln för de pojkar som vill ha hjälp med funderingar kring sex och samlevnad eller sitt allmänna mående.

”Pop” kan stå för lite vad som helst. Pojkar och psykisk (o)hälsa, till exempel. Eller just Penis och pung.

Varje torsdag reserveras två eftermiddagstimmar i lokalerna på Korpen i Visby till alla som definierar sig som pojkar. Då finns kurator, läkare och sjuksköterska till hands för att möta ungdomarnas behov.

Johan Alström är sjuksköterska på ungdomsmottagningen:

– För tjejer har det ofta varit naturligt att komma hit, vi märker att det är mer laddat för killar, därför gör vi den här satsningen.

Generellt visar undersökningar att män söker all typ av vård senare än kvinnor och har även svårare att prata om känslor.

– Många pojkar befinner sig inte i den kontexten där den typen av samtal får plats, att komma till oss kan vara ett sätt att lätta på trycket, säger Johan Alström.

Även statistiken gällande självmord är tydligt, fler män än kvinnor tar sitt liv medan kvinnorna står för fler försök. Kanske i deras fall som ett sätt att kommunicera.

Nysatsningen på ”Pop” görs bland annat tack vare regeringspengar anslagna till arbetet mot psykisk ohälsa bland ungdomar.

Det är tredje året kommunerna får tillskott, tidigare har satsningar på Gotland gjorts på en mobil ungdomsmottagning där en högstadieskola på landsbygden varje vecka får besök, dessutom har alla ensamkommande ungdomar som anlänt till ön kontaktats.

Personalen på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt och blandar heller inte nödvändigtvis in föräldrar när ungdomar anländer med sina spörsmål. De kan dock slussa vidare i vårdkedjan om så skulle behövas.

Och funderingarna kan, säger Johan Alström, vara i stort som smått:

– Det kan handla om ensamhet, könsidentitet, sex och kärlek. Eller kan man som vanligt komma hit och hämta kondomer, jag tror vi har 20 olika sorter!

Pop

Ungdomsmottagningen finns till för alla ungdomar som ännu inte fyllt 23 år och är alltid gratis. Det finns drop in-tider för alla oavsett köns-id eller könsuttryck.

Pop-mottagningen är en nysatsning för de som definierar sig som killar. Den har drop in på torsdagar mellan 14 och 16 i lokalerna på Korpen i Visby. Då finns kurator, läkare och sjuksköterskor till hands. Det går även som tidigare att boka tid för samtal eller undersökning.

Ungdomsmottagningen besöker även regelbundet högstadieskolorna på Gotlands landsbygd.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om