"Bygg samhället så det blir lättare att röra sig"

Stillsittandet ökar bland unga och omkring vart femte barn på Gotland är idag överviktigt. Barnhälsoforskaren Daniel Berglind föreläste under tisdagen på Wisbygymnasiet om rörelse hos unga. "Skolan har en unik möjlighet här".

Negativ trend. Barn och unga rör sig allt mindre.

Negativ trend. Barn och unga rör sig allt mindre.

Foto: Erik Daun

Ungas hälsa2018-11-28 10:01

Så sent som förra veckan presenterades alarmerande forskning om att nära hälften av svenskarna i yrkeslivet har hälsofarligt dålig kondition. Detta står i korrelation till att barn i allt större utsträckning rör sig mindre. Daniel Berglind, forskare inom folkhälsovetenskap på Karolinska institutet menar att föräldrarna är en del i ett större samhällsproblem.

– Föräldrar har ett stort ansvar för utvecklingen, men vi kommer behöva strukturella samhällsförändringar för att ge utrymme åt rörelse. Vi rör oss för lite, både i och utanför skolan, säger Daniel Berglind.

Under studiedagen, med tema hälsa, som anordnades för Wisbygymnasiets lärare gav Daniel Berglind en föreläsning i hur unga ska få in mer rörelse i sin vardag.

– Skolan har en unik möjlighet här, den står över alla sociokulturella nivåer. Allting räknas, allt läggs ihop, konstaterar Daniel Berglind.

Både skolan och föräldrar bär ansvar för ungas rörelsevanor, samtidigt är det samhällsförändringarna som är boven. Där vill Daniel Berglind med sin forskning översätta hårda data till pengar, för att få till strukturella skillnader i politiken.

– Bygg samhället så det blir lättare att röra sig. Hoppa på trenden med bilfria städer, sätt en punktskatt på socker, det är de stora förändringarna som kommer göra skillnad. Inte att vi står och pekar på si eller så, säger han.

Gotland följer den rikstäckande trend där omkring var femte ung är överviktig och omkring fyra procent har fetma. Daniel Berglind är trots allt hoppfull och tror att ju fler studier med hård data som samlas in, desto lätte blir det att driva på en förändring.

– När något väl börjar kosta pengar, då händer det saker. Kostnaderna för den utveckling vi ser idag kommer att kosta längre fram, förhoppningsvis ska vi inte behöva komma hela vägen dit, säger Daniel Berglind.

Hur unga ska börja röra sig mer är inget som är gjort i en handvändning, men forskaren menar att till synes små medel kan få goda resultat.

– Bara att spendera tid utomhus gör skillnad. Att gå till och från skolan, välja trappor istället för hiss eller rulltrappa. Det handlar om att bryta ett mönster och vi måste aktivera alla, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om