Videon är inte längre tillgänglig
Temat för Underbara Ungdomar 2015 är ”mångfald och självkänsla”. Evenemanget riktar sig dels till ungdomar i årskurs 8 på högstadiet och årskurs 1 på gymnasiet, dels till föräldrar.
En av årets programpunkter är ståuppkomikern Özz Nûjen som föreläser på ämnet ”Mångfald eller enfald”.
Özz Nûjen berättar om sin uppväxt, om att vara en kurdisk kille i Sverige som gör dåliga val i ungdomen. Under lumpen gjorde han sitt avgörande val, trots att det kostade honom vännerna.
– Jag bestämde mig för att jag ville stå på scen, jag ville bli skådespelare. Jag sa till mig själv att ingen ska få stoppa mig från att bli det jag vill bli. Inte föräldrarna, inte polarna, inte syokonsulenten, säger Özz Nûjen.
Att bli läkare eller advokat, som föräldrarna ville, fanns inte i hans planer. Han tog jobb som diskplockare på Engelen i Stockholm och ett år senare stod han på scenen.
– Jag hade varit jätteglad om det fanns någon när jag var liten som berättade att det är värt att värt att kämpa vidare, trots de svårigheter man har som ung, att man har fler möjligheter. Det jag ångrar mest när jag gick i högstadiet, är nog att jag inte var mig själv, säger Özz Nûjen efter föreläsningen för öns åttondeklassare i Södervärnsskolan.
Dina föräldrar ville inte acceptera ditt val att bli skådespelare, hur känner de idag?
– De är nog mer nöjda än då, men riktigt nöjda blir de aldrig.
Föreläsningen handlar mycket om fördomar, något som komiker ofta spelar på.
– Ja, men det gäller också att göra hål på dem så att folk får se att fördomarna är fulla av tomhet. Med min föreläsning försöker jag få fram budskapet att dels ha mångfald i ditt eget huvud, dels se mångfalden hos den du möter. Att man ser dess kapacitet, kunskap och erfarenhet, och inte bara ser till ytan, könet, religionen, klädseln eller sexuella läggningen. Det är det som är mångfald för mig.
Det här är något han tänker på även i sina föreställningar.
– Det är lite av mig själv, som jag vill visa. Jag vill både roa och oroa, säger Özz Nûjen.