Under onsdagen gjordes ett ovanligt fynd i en villaträdgård i Visby. I trädgården arbetar grävfirman Broströms med att dränera runt villan, och det var i samband med det som man hittade ett skelett som tillhört en människa.
– Jag satt i grävaren och när jag drog upp skopan ur jorden så stack det plötsligt upp ett ben. Det var ganska uppenbart att det handlade om människoben, berättar grävmaskinisten Joakim Hansson, som tillsammans med kollegan Simon Berg var först med att upptäcka skelettet.
Allt grävarbete stoppades och man tillkallade länsstyrelsen som i sin tur kontaktade arkeologer.
– Lite djurben har man stött på då och då när man gräver, men aldrig en hel människa, säger Simon Berg.
Skelettet låg ungefär två meter under den nuvarande markytan, och att grävarna hittade det berodde på att det låg precis i linje med en av villans ytterväggar, vilket var just där man gräver för dräneringen.
– Hade det legat tre decimeter längre in under huset hade vi aldrig hittat det, säger Joakim Hansson.
Arkeologen och osteologen Petter Åkeson kallades till platsen och var den första som hoppade ner i gropen och utforskade skelettet närmare. Skelettet är begravt i ett lager av hårt packade kalkstenar med ett stenhus byggt ovanför, vilket gjort att skelettet hållit sig i ett gott skick, menar Petter Åkeson. Redan under onsdagen kunde han göra en preliminär bedömning som visade att skelettet tillhörde en man.
– Det verkar som att det är en man mellan 25 och 30 år. Kroppen ligger utsträckt på rygg med huvudet placerat mot norr, och med armarna intill kroppen. Så med största sannolikhet är det någon som har begravt honom, berättar Petter Åkeson.
Senare under onsdagen hittade han också en vikingatida dubbelkam intill skelettets högra knä, vilket tyder på att skelettet bör kunna vara över tusen år gammalt. Petter Åkeson kunde också konstatera att mannen troligen haft svårt att gå när han levde, utifrån hur skelettet såg ut.
– Det vänstra lårbenshuvudet var mycket deformerat av sjukdom, så han bör ha haft svårigheter att gå.
Vikingatiden ägde rum år 700 till 1100 efter Kristus. Nu tas skelettet in för analys, och sedan ska det bestämmas vad som händer med det framöver.
– I allmänhet brukar sådana här fynd hamna på Gotlands museum, säger Petter Åkeson.