Isak tävlar med toppkockar

Den gotländske kocken Isak Oldenburg är på väg mot en OS-vinst. Tillsammans med juniorlandslaget har han kammat hem riktigt höga poäng i kock-OS första deltävling.

Mästare. Isak Oldenburg från Visby är i Tyskland där han representerar Sverige i kock-OS.

Mästare. Isak Oldenburg från Visby är i Tyskland där han representerar Sverige i kock-OS.

Foto: Henrik Radhe

Tyskland2012-10-09 06:06

I söndags tävlade 22-årige Isak Oldenburg tillsammans med sina landslagskollegor i kock-OS i Tyskland, vilket de gjorde så bra att de fick en guldutmärkelse. Tävlingen är dock inte avgjord än utan det sker först i dag, då ytterligare ett antal maträtter tillagas.

- Det är en delseger det här och det känns självklart jättebra. Vi har satsat hårt och satt höga mål, säger Isak Oldenburg från Visby.

I söndags tävlade de i kategorin "Det varma köket", där en vegetarisk förrätt lagades och en huvudrätt innehållande fisk serverades. Men det är långt ifrån bara smaken som avgör. Lika mycket bedömer domarna hur man hanterar matvarorna, livsmedelshygien och lagarbetet.

Lärorikt

Det svenska junior-landslaget är vana att samarbeta. I ett års tid har de tränat inför det här och de senaste två månaderna har de lagt i stort sett all sin tid på förberedelser.

- Vi har en väldigt bra lagkänsla, säger Isak Oldenburg.

I dag är det dags för "Det kalla bordet" då det inte är smakerna som bedöms utan fokus ligger på mathantering och presentation.

- Det är fantastiskt kul att få vara med om det här. Man lär sig så mycket, säger Isak Oldenburg.

Med en egen firma kombinerar han uppdraget för landslaget med uppdrag som frilanskock. Än har han några år kvar i junior-landslaget och nästa mål är kock-VM i Luxemburg 2014.

Att satsa på en tävlingskarriär inom matlagningskonsten kan löna sig.

- Svenska kocklandslaget har varit det mest framgångsrika i världen och det är viktigt för oss att vi behåller positionen som ett matland, avslutar han.

Fakta

Culinary Olympic 2012 avgörs i Erfurt, Tyskland, 6-9 oktober.

Drygt 80 kocklag från 54 nationer deltar.

I söndags serverade det svenska junior-kocklandslaget en vegetarisk tartar på gjord på svamp och jordärtskocka. Till huvudrätt serverades långa (fisk) med potatis på två olika sätt och lök.

I dag ska de laga en femrättersmeny där Isak Oldenburg bland annat serverar en varmrätt gjord på lamm.

Isak Oldenburg arbetade senast på restaurangen "Och himlen därtill" i Stockholm.

I Visby har han bland annat arbetat på 50 kvadrat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om