Besökssäsongen har äntligen blivit längre

Att förlänga säsongen är ofta ett mantra i näringslivskretsar. Både statistik och näringsidkare vittnar om att målet, i alla fall delvis, är i hamn: "Det har blivit mycket bättre än tidigare."

Det är detta vi jobbar för, vi vill att Visby ska bli ett året runt-resmål. Evenemangen vi arrangerar mellan september och maj har nästan bara det till syfte, säger Magnus Olsson på Wisby Centrum AB.

Det är detta vi jobbar för, vi vill att Visby ska bli ett året runt-resmål. Evenemangen vi arrangerar mellan september och maj har nästan bara det till syfte, säger Magnus Olsson på Wisby Centrum AB.

Foto: Linda Berglund

Turism & besöksnäring2019-10-14 13:26

Siffror gällande både flygtrafiken, färjepassagerare och antalet gästnätter i september månad vittnar om att näringslivets våta dröm i alla fall blivit delvis uppfylld, turistsäsongen har faktiskt förlängts. 

– Oh ja, det kan man verkligen säga, och då får man inte heller glömma att många kryssningsfartyg lägger till under just september månad också. Det handlar om mycket fastlänningar, vissa som har boende här, som kommer. Men det är också mycket tyskar, spanjorer och fransmän som kommer på besök, säger Magnus Olsson, VD för Wisby Centrum AB.

Siffrorna GA tagit del av kommer från Swedavia (som äger Visby Airport), Destination gotland samt SCB. Statistiken sträcker sig tillbaka till 2015 och det är siffrorna för just septembermånaderna vi tittat på. Alla tre källorna talar om samma sak: Fler och fler resor görs till Gotland under september och antalet nätter på hotell, campingar, stugbyar eller i privatuthyrda lägenheter och hus ökar. 

– Vi märker stor skillnad nu jämfört med om man går ett par år bakåt i tiden. Det är ju mycket samarbete mellan näringsidkare i centrum som går ut på just det, att förlänga turistsäsongen. Mest intensivt är det såklart fortfarande under högsäsongens fem eller sex veckor men nu får vi ett längre avslut på sommaren, säger Sophie Lindell, Eventmanager på Clarion Hotell.

Om turistökningen är något som gemene man märker av är svårt att säga. Garag1s Mia Nylund är dock en av näringsidkarna som njuter av fler kunder.

– Det har blivit mycket bättre än tidigare. Förut dog allt i augusti men nu känns det som att turistsäsongen förlängts både innan sommaren och september ut. Från och med oktober dör det ut lite igen, det blir nog att folk väntar på att julens evenemang ska dra igång. 

Visbys krögare är några av dem som fått fler munnar att mätta. Enligt Magnus Olsson på Visby Centrum handlar det om en ökning på cirka 10-15 procent av caféer och restauranger som håller öppet under hösten. 

– Det är klart att det märks, det kommer mer gäster fler dagar i veckan än vad det gjort tidigare under september. Nu har vi gjort så att vi tar semester tidigt varje år, i januari eller februari så det är inget bekymmer för oss, säger Clarissa O'Reilly på restaurang Bakfickan.

Carissa O'Reilly och Malin Bergström på restaurang Bakfickan.
Carissa O'Reilly och Malin Bergström på restaurang Bakfickan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!