Flyktingströmmen tog alla socionomer

Sju av elva tjänster på funktionshinderenheten var vid årsskiftet vakanta, och avdelningen medger i sitt yttrande till JO att man inte klarar sitt myndighetsuppdrag.

Therese Thomsson tillträdde som chef för myndighetsavdelningen vid Socialförvaltningen för ett drygt år sedan. Hon säger att situationen nu knappt går att jämföra med hur det var då.

Therese Thomsson tillträdde som chef för myndighetsavdelningen vid Socialförvaltningen för ett drygt år sedan. Hon säger att situationen nu knappt går att jämföra med hur det var då.

Foto: Paula Zielinski

TUFF UPPGIFT2017-11-17 13:55

I augusti i fjol började Therese Thomsson sin tjänst som chef för myndighetsavdelningen inom socialförvaltningen på Gotland. Då var läget ett helt annat än det är i dag. Sju av elva tjänster var vakanta, och arbetsbelastningen orimlig. På chefs­sidan hade det varit många vakanser och funktions­hinderenheten klarade inte sitt myndighetsuppdrag.

Den dåliga situationen tror Therese Thomsson bland annat berodde på hög arbetsbelastning. Problemet var ett nationellt bekymmer med socionombrist och stor personalomsättning. En orsak var flyktingmottagandet.

I januari i år bestämde sig en av funktionshinderenhetens medarbetare för att anmäla avdelningen till JO. Den då anställde medarbetaren ansåg att brukarna for illa, och att handläggningen inte var rättssäker. JO inledde sin granskning, som blev klar i förra veckan.

– När anmälan kom blev jag nästan förskräckt, och tyckte så klart att det var ­tråkigt att den kom från en av våra medarbetare. Sam­tidigt fanns det kanske fog för det, säger Therese Thomsson.

Funktionshinderenheten handlägger insatser för personer med varaktig funktionsnedsättning. De fattar beslut enligt LSS (lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade) samt SoL (socialtjänstlagen).

Ett halvår innan anmälan inkom till JO hade arbetet med att ställa saker till rätta redan påbörjats.

– En åtgärdsplan fanns redan, men om jag inte lyckades kommunicera den på ett tydligt sätt så vill jag verkligen beklaga. Nu är läget helt annorlunda. Det är som natt och dag och går knappt att jämföra, säger hon.

I dag är arbetsstyrkan nästan fulltalig, och man närmar sig målet att klara sitt myndighetsuppdrag om tre månaders handläggningstid.

Åtgärdsplanen som kommunicerades till JO bestod bland annat av flera fördjupningsutbildningar, nyanställningar både på chefs- och handläggarsidan, samt rena strukturändringar där vissa ärendetyper flyttats till andra enheter.

I slutändan valde JO att inte vidta några ytterligare utredningsåtgärder. Ombudsmannen hade tagit ställning till om det som framkommit var skäl för noggrannare granskning, och om den i så fall skulle visa att formella fel begåtts vid handläggningen av enskilda ärenden. Dock ansåg man de åtgärder som socialnämnden vidtagit tillräckliga.

– Det känns verkligen som att JO tagit vårt svar i beaktande och att man har förtroende för oss och socialnämnden, säger Therese Thomsson.

Rättigheter insatser på Gotland

Tio rättigheter/insatser enligt LSS

1. Rådgivning och annat personligt stöd.

2. Personlig assistans.

3. Ledsagarservice.

4. Kontaktperson.

5. Avlösarservice i hemmet.

6. Korttidsvistelse utanför det egna hemmet.

7. Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år.

8. Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för barn eller ungdom.

9. Bostad med särskild service för vuxna eller annan ­särskild anpassad bostad.

10. Daglig verksamhet.

Källa: Socialstyrelsen

Insatser enligt Lagen om stöd och service till ­vissa funktions­hindrade (LSS) och ­antalet ­brukare (oktober 2017):

Bostad med särskild ­service: 173

Daglig verksamhet: 305

Korttidsboende: 55

Personlig assistans: 28

Kontaktperson: 122

Ledsagarservice: 79

Avlösarservice: 14

Korttidstillsyn: 17

Källa: Socialförvaltningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!